Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria se aşteaptă la un surplus bugetar de 1,5% din PIB

rachaelcurtis.theworldrace.org
Bulgaria

Bulgaria se aşteaptă să înregistreze un excedent fiscal de 1,5% din PIB în primele şapte luni din acest an, faţă de un surplus de 2,8% în perioada similară din 2019, a informat Ministerul de Finanţe de la Sofia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Statul balcanic încă raportează excedente bugetare, chiar dacă economia sa este afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19).

În primul semestru din 2020, autorităţile de la Sofia au anunţat un excedent fiscal de 1,4% din PIB, sau 1,6 miliarde de leva (967.00 milioane de dolari).

La finalul acestui an, Bulgaria ar urma să înregistreze un deficit fiscal de 3% din PIB, în urma majorării cheltuielilor pentru sprijinirea angajaţilor şi a companiilor afectate de pandemie.

Citește și: Șefii Grupului Naval Sulina, cei datori să supravegheze ce intră din Marea Neagră, SCAPĂ 'basma curată' în dosarul drogurilor pierdute în larg

Veniturile guvernamentale se situau la 21,4 miliarde de leva la 30 iunie 2020, în scădere cu 855 milioane de leva faţă de 30 iunie 2019, în timp ce cheltuielile au urcat la 19,8 miliarde de leva, în urma majorării pensiilor şi a altor cheltuieli sociale, a informat Ministerul de Finanţe.

În 27 iulie, autorităţile din Bulgaria au anunţat că vor aloca noi fonduri de 1,16 miliarde de leva (aproape 600 milioane de euro) pentru redresarea economiei, susţinerea medicilor din "prima linie" şi protejarea categoriilor vulnerabile. Guvernul de la Sofia va aloca totodată 430 de milioane de leva pentru sprijinirea afacerilor din domeniul turismului, transporturilor şi construcţiilor. Bulgaria a introdus deja în martie un pachet de circa 4,5 miliarde de leva sub formă de granturi şi credite în condiţii preferenţiale.

Guvernul se aşteaptă la un declin al economiei bulgare de 3% în acest an, în timp ce Comisia Europeană previzionează o scădere de 7,2% în 2020.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n.r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, în ceea ce ar urma să fie prima expansiune a zonei euro de după 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.