Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria va studia problema achiziționării unui pachet de acțiuni în etapa a doua a terminalului GNL din Alexandroupolis

playtech.ro
gaze bulgaria

Operatorul bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz, care deține 20% din prima etapă a noului terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) din Alexandroupolis, va analiza posibilitatea de a achiziționa acțiuni în etapa a doua a acestui terminal, Presa bulgară scrie cu referire la directorul general al Bulgartransgaz „Vladimir Malinov, relatează Trend.

„Datorită investiției Bulgartransgaz în terminalul Alexandroupolis (faza întâi), fluxuri suplimentare semnificative de GNL din SUA, Qatar și alte țări vor intra în curând pe piața bulgară”, a spus el.

Potrivit lui Malinov, acest lucru a contribuit la creșterea concurenței în ceea ce privește prețurile și oferta.

Prima etapă a terminalului GNL din Alexandroupolis, Grecia, cu o capacitate de 5,5 miliarde de metri cubi pe an, poate fi pusă oficial în funcțiune pe 10 martie.

„Operatorul bulgar de transport de gaze va analiza potențialul de achiziție a unei cote în cel de-al doilea terminal (a doua etapă) de gaze naturale lichefiate din Grecia (capacitate cinci miliarde de metri cubi pe an) în căutarea celor mai eficiente investiții”, a adăugat Vladimir Malinov.

Necesitatea unei alternative

El a menționat că trebuie luată în considerare cererea în creștere pentru GNL și gaze naturale din surse alternative din regiune. Pentru a continua furnizarea și accesul la suficient gaz în contextul integrării pieței în creștere constantă în Europa de Sud-Est, regazificarea GNL și capacitățile de transport Sud-Nord trebuie să fie sporite. Și mai important este parteneriatul cu operatorii de transport de gaze din Europa de Est și de Sud-Est pentru implementarea proiectului strategic „Coridorul vertical de gaz”.

Malinov a amintit că la 19 ianuarie 2024, la Atena a fost prelungit un memorandum de înțelegere privind implementarea inițiativei, căruia i s-au alăturat operatori de gaze din Ucraina, Moldova și Slovacia.

Să reamintim că Bulgaria primește gaz azerbaigian din 2021, care acoperă în prezent mai mult de o treime din necesarul țării de „combustibil albastru”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.