Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bursele şi dolarul încep saptămâna pe plus, asta în pofida avertismentelor economice ale FMI

Financial Times
bursa gaze ICE Londra

Bursele au crescut luni, la nivel mondial, randamentele obligaţiunilor europene au scăzut, iar dolarul s-a menţinut ferm în tranzacţiile cu volum scăzut de luni, după avertismentele directorului general al Fondului Monetar Internaţional că o treime din lume va intra în recesiune în 2023, transmite Reuters, citat de news.ro.

Cel mai larg indice al acţiunilor din regiunea Asia-Pacific din afara Japoniei, MSCI, a crescut cu 0,04%, în timp ce indicele acţiunilor globale a urcat cu 0,18%.

Indicele paneuropean STOXX 600 a avansat cu 0,8%, recuperând o parte din pierdere de aproape 12% din 2022, lovit de înăsprirea agresivă a politicilor monetare ale băncilor centrale.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 0,8%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,6%. Traderii au fost reticenţi în a avea încredere la începutul anului în mişcările acţiunilor şi obligaţiunilor, multe pieţe fiind închise pentru vacanţă, şi înainte de o serie de cifre economice care urmează să fie publicate săptămâna aceasta.

Datele despre inflaţie din Europa, minutele de la reuniunea din decembrie a Rezervei Federale din SUA şi cifrele de pe piaţa muncii din SUA sunt câteva dintre datele importante aşteptate de analistul şef din Danske Bank, Piet Haines Christiansen.

”Aş fi precaut la interpretarea oricăror mişcări în această dimineaţă”, a spus Christiansen. Pieţele din Marea Britanie, Hong Kong, Irlanda, Japonia, Singapore, Canada şi Statele Unite au fost închise luni. Dolarul a crescut cu aproape 0,2% faţă de un coş de valute majore, în timp ce lira sterlină şi euro au scăzut cu 0,4% şi, respectiv, 0,2%.

Trezoreria SUA va relua tranzacţiile cu obligaţiuni marţi, după o sărbătoare legală de luni. Randamentele obligaţiunilor guvernamentale germane au scăzut luni de la cele mai înalte niveluri din mai bine de un deceniu, pe fondul unor semnale mai puternice din partea Băncii Centrale Europene (BCE).

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că salariile din zona euro cresc mai repede decât se credea anterior, iar banca centrală trebuie să împiedice ca acest lucru să alimenteze inflaţia deja ridicată.

Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a Germaniei a scăzut cu 0,12 puncte procentuale, la 2,44%, după ce vineri a atins cel mai mare nivel din 2011, de 2,57%.

Pieţele petroliere au fost închise, dar preţurile în 2023 ar urma să înregistreze câştiguri mici, deoarece contextul economic nefavorabil şi crizele Covid-19 din China ameninţă creşterea cererii şi compensează impactul deficitului de aprovizionare cauzat de sancţiunile asupra Rusiei, a arătat vineri un sondaj Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.