Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bustul generalului Iacob Zadik de pe Aleea Unioniştilor va fi dezvelit la Suceava, de Ziua Bucovinei

Captura facebook
Bucovina

Bustul generalului Iacob Zadik de pe Aleea Unioniştilor, situată în proximitatea Palatului Administrativ din municipiul Suceava, va fi dezvelit, luni, de Ziua Bucovinei, a anunţat primarul Ion Lungu.

Potrivit primarului, Iancu Flondor şi Iacob Zadik au avut un rol determinant în înfăptuirea unirii Bucovinei cu România la data de 28 noiembrie 1918, potrivit Agerpres.

El a arătat că trupele conduse de generalul Iacob Zadik au plecat din Burdujeni (în prezent cartier al Sucevei), în data de 8 noiembrie 1918, au ocupat localităţile Suceava şi Iţcani (în prezent cartier al Sucevei), au plecat la Siret în 9 noiembrie 1918 şi în 11 noiembrie 1918 au intrat în Cernăuţi unde au stabilit ordinea şi au preluat puterea.

Ulterior, la 28 noiembrie 1918 este convocat Congresul General al Bucovinei care votează unirea Bucovinei cu România.

"Este de datoria noastră să cinstim aşa cum se cuvine personalităţile care au realizat acte măreţe în procesul de unire al tuturor românilor, într-un singur stat, lucru care s-a desăvârşit la 1 Decembrie 1918", a spus Lungu.

Primarul a mai anunţat că tot de Ziua Bucovinei se va inaugura, de la ora 11,00, Turnul Unirii de la Biserica Naşterea Domnului din Suceava, care este dedicat Centenarului Unirii, dar care nu a putut fi inaugurat "aşa cum se cuvine" din cauza pandemiei.

Ion Lungu a precizat că Primăria Suceava este unul dintre principalii finanţatori pentru realizarea acestui edificiu deosebit şi că municipalitatea suceveană a suportat şi costurile pentru realizarea Medaliei aniversare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.