Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE: Kurzii din Irak au început să voteze în cadrul referendumului de independenţă

kurzi luptatori

Kurzii din Irak au început luni să voteze în cadrul referendumului cu privire la independenţa regiunii autonome Kurdistan şi a zonelor disputate între guvernul de la Bagdad şi cel regional de la Erbil, pe fondul îngrijorărilor la nivel regional şi internaţional că această consultare va alimenta suplimentar instabilitatea şi violenţele în Orientul Mijlociu, relatează agenţiile internaţionale de presă.

În total, 12.072 secţii de vot au fost deschise la ora locală 08.00 (05.00 GMT) şi se vor închide la 18.00 (15.00 GMT), pentru a le permite celor 5.375.000 de persoane înscrise pe liste să se pronunţe.

Diaspora kurdă a început să voteze electronic pe 23 septembrie, consultarea urmând să se încheie luni. Potrivit comisiei electorale, circa 150.000 de kurzi şi-au exprimat opţiunea din străinătate.

 

Kurzii irakieni vor organiza azi referendumul de independenţă "oricare ar fi riscul şi preţul" şi în ciuda ameninţărilor cu represalii din partea guvernului irakian şi a ţărilor vecine, transmite AFP.

"Parteneriatul a eşuat cu Bagdadul şi nu îl vom relua. Am ajuns la convingerea că independenţa ne va permite să nu repetăm tragediile trecutului", a declarat preşedintele regiunii autonome a Kurdistanului irakian, Masoud Barzani, într-o conferinţă de presă susţinută duminică.

El a subliniat totodată că o victorie a lui "da" nu ar reprezenta decât începutul "unui lung proces".

Citește și: Previziune sumbră pentru Merkel, după ce a câștigat din nou alegerile în Germania: 'Extrema-dreapta îi va face dificilă guvernarea'

Intervenind de la Bagdad într-un discurs pronunţat simultan cu desfăşurarea conferinţei de presă a liderului kurd, prim-ministrul irakian, Haider al-Abadi, a criticat puternic această alegere.

"A lua o decizie unilaterală afectând unitatea Irakului şi securitatea sa, precum şi a regiunii, cu un referendum de separare este împotriva Constituţiei şi a păcii civile", a spus acesta, promiţând adoptarea "măsurilor necesare" pentru menţinerea unităţii Irakului, potrivit Agerpres.

În cursul serii de duminică, guvernul irakian a cerut "ţărilor vecine şi lumii să nu discute decât cu el pe tema petrolului şi pe cea a frontierelor", a informat media de stat de la Bagdad.

O ameninţare abia voalată pentru Kurdistan, ale cărui venituri principale sunt bazate pe aurul negru, notează AFP.

Această regiune produce în medie 600.000 de barili pe zi, dintre care 550.000 sunt exportaţi via Ceyhan în Turcia. Dacă Ankara, care se opune de asemenea organizării referendumului, decide să nu mai permită trecerea, aceasta ar putea provoca sufocarea economică a Erbilului.

Un pic mai devreme în cursul acestei duminici, Iranul a luat o primă măsură de retorsiune, interzicând toate zborurile cu Kurdistanul irakian, la solicitarea Bagdadului.

Referendumul este prevăzut să aibă loc azi în Kurdistan şi în zonele disputate între Erbil şi Bagdad, inclusiv provincia bogată în petrol Kirkuk, mixtă din punct de vedere etnic. Aceste zone se află acum sub control militar kurd.

Bagdadul se opune vehement referendumului, pe care îl consideră unilateral şi neconstituţional.

Referendumul i-a alarmat şi pe vecinii Irakului - Turcia, Iran şi Siria - care se tem că minorităţile kurde de pe teritoriul lor ar putea fi încurajate să se separe.

Turcia a avertizat că ar putea impune sancţiuni Kurdistanului în legătură cu referendumul. ''Măsurile pe care noi le vom lua vor avea dimensiuni în plan diplomatic, politic, economic şi al securităţii'', a declarat premierul turc Binali Yidirim presei sâmbătă, în cursul unei deplasări la Kirsehir, în centrul Turciei, potrivit AFP.

Citește și: Scandal în Germania, după ce extrema dreaptă a intrat în Parlament! Nemții au protestat în marile orașe: 'Tot Berlinul urăşte naziştii' - VIDEO

ONU a avertizat în legătură cu ''efectul potenţial destabilizator'' al referendumului, în timp ce SUA consideră că votul ar putea alimenta revolta în regiune şi ar putea distrage atenţia de la operaţiunile în curs de desfăşurare împotriva grupării Stat Islamic în Irak şi Siria.

Masoud Barzani le-a transmis vineri kurzilor să fie gata ''de a plăti orice preţ'' pentru independenţa dorită de mult timp.

Aspiraţiile kurzilor de separare de Irak datează încă de la începutul sec. al XX-lea, dar, după invazia americană în Irak, în 2003, care a dus la înlăturarea lui Saddam Hussein de la putere, apelurile la independenţa kurzilor au luat avânt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.