Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BVB a înregistrat tranzacții de jumătate de miliard de euro și o lichiditate de 3 ori mai mare în luna în care România a fost promovată ca piață emergentă

bvb

Bursa de Valori a înregistrat tranzacții de peste jumătate de miliard de euro și o lichiditate de 3 ori mai mare în luna în care România a fost promovată la statutul de piață emergentă, informează instituția, anunță MEDIAFAX.

Tranzacțiile cu acțiunile companiilor listate la Bursă de Valori București sunt creștere cu peste 260% atât față de luna august a acestui an cât și față de septembrie anul trecut, când a fost publicată decizia FTSE Russell prin care se anunță promovarea României. Astfel, în septembrie, valoarea de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a fost de 2,7 miliarde lei, echivalentul a 556 milioane euro. Spre comparație, în august, același indicator afișa un nivel de 747 milioane lei sau 154 milioane euro, iar în septembrie 2019 arată 726 milioane lei sau 153 milioane euro. La nivelul primelor 9 luni din acest an, pe Bursă de Valori București au avut loc tranzacții cu acțiuni în valoare cumulată de 9,64 miliarde lei sau 2 miliarde euro. Aproape 28% din aceste tranzacții au fost realizate numai în luna septembrie.

Citește și: Părintele Dumitru Stăniloaie are amenajat un muzeu în București .

Lichiditatea reflectată prin prisma valorii medii zilnice de tranzacționare s-a cifrat luna trecută la 123 milioane lei, echivalentul a 25,3 milioane euro. Comparativ cu luna anterioară, creșterea a fost de 245%, iar comparativ cu septembrie 2019 avansul a fost de 255%. Pe ansamblul primelor 9 luni, valoarea medie zilnică de tranzacționare a depășit 51,2 milioane lei sau 10,6 milioane euro.

„Promovarea României la statutul de Piață Emergența a fost incontestabil un moment istoric, care a avut ecouri puternice nu doar în comunitatea de business sau în rândul clasei politice, ci și în rândul românilor obișnuiți. Sunt convins că mult mai mulți români au auzit acum de bursă și sperăm să-i și vedem făcând pași spre investițiile în valori mobiliare. Cifrele au întărit puternic semnificația aparte privind promovarea României la un nou statut. În același timp, este necesar să fim foarte transanti: acesta este efectul vizibil imediat, însă este esențial să avem așteptări realiste și să ținem cont de contextul intern și internațional în care trăim. Într-o lume în continuă schimbare, bursă se poziționează că un reper și pilon esențial de finanțare a economiei. Companiile românești au arătat în acest an, mai mult decât oricând, că au capacitatea și determinarea de a a-și adapta modelul de business, iar noi am demonstrat, prin intermediul bursei, că le putem facilita accesul la capitalul vital funcționarii chiar și în condiții de pandemie,” a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Citește și: Ludovic Orban, despre bolnavii asimptomatici: 'Suntem în analiză dacă trebuie modificată legea!'

Două companii românești, Banca Transilvania (TLV) – cea mai tranzacționată companie de la BVB – și Nuclearelectrica (SNN) – companie listată la bursă în care statul român e acționar majoritar – au îndeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, începând cu 21 septembrie, în indicii All-Cap dedicați Piețelor Emergente potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell. Că urmare a accederii României la statutul de Piață Emergența prin includerea emitenților Banca Transilvania și Nuclearelectrica în indicii FTSE All-Cap, reprezentantivi pentru upgrade-ul la noul statut de piață, și alte companii românești listate la Bursă de Valori București pot beneficia de includerea în indicii piețelor emergente. Potrivit clasificării FTSE Russell, prima companie românească care a beneficiat de upgrade-ul pieței este TeraPlast (TRP). Alte companii românești vor putea face parte din indicii Piețelor Emergente pe măsură ce vor îndeplini criteriile de includere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.