Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CAB cere clasei politice renunţarea la măsurile ce duc la afectarea independenţei sistemului judiciar - Aceasta depinde de stabilitatea financiară

Inquam Photos / Octav Ganea
judecatori protest curtea de apel

Consultați cu privire la proiectul de lege aflat în dezbatere parlamentară, referitor la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților și personalului auxiliar, judecătorii Curții de Apel București, în majoritate covârșitoare, au luat act cu îngrijorare de conținutul acestuia având în vedere potențialul grav de afectare a independenței sistemului judiciar, se arată într-un comunicat de miercuri al Curţii de Apel Bucureşti (CAB).

Judecătorii Curții de Apel București atrag atenția asupra încălcării reale, prin promovarea acestui proiect de lege, a echilibrului puterilor în stat, prin nesocotirea flagrantă și deliberată a jurisprudenței constante în materie a Curții Constituționale a României.

Aceştia reamintesc faptul că pensia de serviciu nu constituie în nici un caz un privilegiu, ci o compensație pentru activitatea supusă celui mai sever regim de incompatibilități și interdicții.

"Reamintim de asemenea complexitatea și dificultatea activității desfășurate în cadrul sistemului judiciar, dar mai ales relevanța acestei activități în arhitectura constituțională a statului de drept.

Independența obiectivă a sistemului judiciar este indisolubil legată de stabilitatea financiară a magistratului și constituie totodată o premisă reală pentru garantarea efectivă a dreptului cetățeanului la un proces echitabil", se arată în comunicat.

Judecătorii Curții de Apel București solicită reprezentanților celorlalte puteri ale statului respectarea efectivă, nu doar la nivel declarativ, a principiului independenței judecătorului, a angajamentelor asumate față de organismele europene.

În acest context, magistraţii CAB apreciază că demersul actual similar al personalului auxiliar al instanțelor este justificat de aceleași rațiuni anterior menționate, demers pe care judecătorii îl susțin întrutotul.

"Solicităm, așadar, renunțarea la promovarea inițiativelor legislative care afectează în mod grav independența sistemului judiciar în ansamblu", se mai arată în comunicat.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.