Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cafea la ibric sau la filtru - cum e mai sănătos?

Radu Pop
cafea

După apă, cafeaua este cea mai populară băutură din lume, dar care este cea mai sănătoasă metodă de preparare?

Există doi factori de luat în considerare atunci când preparați cafeaua: materialul din care e făcut recipientul în care va fi preparată băutura și efectul metodei de preparare asupra boabelor în sine, scrie adevărul.ro.

Când vine vorba de prima, experții recomandă să ținem cont de posibilul efect toxic al materialului vasului. Din acest punct de vedere, filtrul este recomandat, deoarece acesta are fie un recipient din sticlă, fie unul din inox, considerate cele mai sigure.

Un studiu publicat în aprilie 2020 în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă a constatat că filtrarea cafelei (cu un filtru de hârtie) – nu doar fierberea boabelor măcinate – este mai bună pentru sănătate, în special pentru persoanele în vârstă. Persoanele cu vârsta sub 60 de ani care au băut una până la patru cești de cafea preparată la filtru au avut o rată mai scăzută de boli arteriale și de deces. Totuși, la persoanele care au băut cinci sau mai multe cești pe zi, acest efect a fost anulat.

Cafeaua preparată la ibric este mai tare și mai aromată, dar nu trece printr-un filtru. Astfel, ea conține diterpene (uleiuri esențiale din cafea), compuși care pot crește colesterolul. Diterpenele au cea mai mare concentrație în băuturile în care cafeaua măcinată a avut cel mai îndelungat contact cu apa, în timpul fierberii, iar cafeaua la ibric este exact acest tip de băutură. Potrivit cercetătorilor, o ceașcă de cafea nefiltrată conține de 30 de ori mai multe diterpene decât o ceașcă de cafea filtrată. Filtrele de hârtie ajută la scăderea cantității de uleiuri naturale din cafea, obținându-se astfel o băutură cu un efect mai mic asupra colesterolului.

Persoanele care au colesterolul mărit trebuie să evite consumul de băuturi nefiltrate, cum e cafeaua turcească.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.