Un studiu realizat recent în Statele Unite sugerează că persoanele cu probleme de ritm cardiac care continuă să consume cafea pot avea un risc mai mic ca afecțiunea lor să reapară, contrazicând convingerile populare potrivit cărora fibrilația atrială ar trebui să fie tratată prin evitarea cofeinei.
Cercetarea a implicat 200 de pacienți cu bătăi neregulate ale inimii. Participanții au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri. Unul care a redus consumul de cafea și altul care a continuat să bea cel puțin o ceașcă pe zi.
Rezultatele au arătat că cei care au băut cafea au avut un risc semnificativ mai scăzut de recidivă a bătăilor neregulate ale inimii comparativ cu cei care au evitat cafeaua.
Studiul a fost realizat de echipa condusă de Gregory Marcus, cardiolog și profesor de medicină la Universitatea din California, San Francisco, și a implicat adulți din SUA, Canada și Australia care consumaseră regulat cafea în ultimii cinci ani.
Pentru monitorizarea participanților, cercetătorii au folosit electrocardiograme și monitoare purtabile, completate de rapoarte personale despre consumul de cafea.
Marcus a declarat pentru NBC News că rezultatele sugerează că „o cafeaua cu cofeină pare să aibă un efect protector în prevenirea fibrilației atriale”, oferind o perspectivă neașteptată pentru milioane de oameni diagnosticați cu această afecțiune.






























Comentează