Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cafeaua și medicamentele: cinci combinații periculoase pentru organism

vitatree.com
cafea medicamente

Este un obicei comun pentru mulți dintre noi. Dar știați că cafeaua nu numai că oferă un impuls de vigilență dimineața, dar stimulează și sistemul digestiv, afectând rata de digestie și absorbția diferitelor substanțe din alimente? Acest efect stimulator al cofeinei poate perturba absorbția anumitor substanțe nutritive, cum ar fi fierul, informează jpost.com.

Prin urmare, este recomandabil să evitați cafeaua sau ceaiul negru după o masă consistentă cu carne.  În plus, cofeina poate interacționa cu diverse medicamente, afectând absorbția și activitatea acestora. Haideți să explorăm câteva interacțiuni surprinzătoare cu tratamente familiare:

Antidepresivele

Utilizarea antidepresivelor a crescut vertiginos în ultimele decenii, devenind cel mai frecvent medicament pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Dacă luați aceste medicamente esențiale, este esențial să înțelegeți cum poate influența cafeaua absorbția și eficacitatea lor.

Se știe că cafeina afectează absorbția anumitor antidepresive, cum ar fi fluvoxamina, amitriptilina, escitalopramul și imipramină. În unele cazuri, cofeina poate reduce absorbția substanțelor active din aceste medicamente. În schimb, studiile indică faptul că fluvoxamina poate îmbunătăți răspunsul organismului la cofeină, atenuând efectele secundare ale acesteia, cum ar fi insomnia și creșterea ritmului cardiac. Dacă luați antidepresive, așteptați cel puțin o oră după administrarea acestora înainte de a vă bea cafeaua sau consultați un medic calificat.

Medicamente pentru tensiunea arterială

Este bine știut faptul că cofeina crește ritmul cardiac și poate influența tensiunea arterială. Astfel, combinarea cofeinei cu medicamente pentru hipertensiune arterială poate fi problematică. Aceste medicamente acționează de obicei pentru a încetini ritmul cardiac, reducând volumul de muncă al inimii în pomparea sângelui către toate celulele corpului.

Cercetările sugerează că consumul de cafea în timp ce se iau anumite medicamente, cum ar fi amlodipina, poate împiedica absorbția medicamentului, putând compromite eficacitatea acestuia. Deși, de obicei, nu pune în pericol viața, această combinație trebuie evitată. Atunci când aveți îndoieli, consultați un furnizor de servicii medicale cu privire la această interacțiune și la alte potențiale interacțiuni.

Medicamente pentru astm

Dacă suferiți de astm și utilizați bronhodilatatoare precum aminofilina sau teofilina, este esențial să înțelegeți cum funcționează aceste medicamente și efectele lor asupra organismului. Bronhodilatatoarele care conțin steroizi relaxează căile respiratorii, facilitând respirația, dar pot duce la efecte secundare precum dureri de cap, neliniște, dureri de stomac și iritabilitate.

Studiile indică faptul că consumul de cafea și de alte băuturi cu cofeină poate crește riscul acestor efecte secundare și, în unele cazuri, reduce absorbția medicamentelor.

Tratamente pentru diabet

Consumul de băuturi cofeinizate de orice fel poate ridica nivelul de insulină și de zahăr din sânge, conform unui studiu al Asociației Americane de Diabet. Acest studiu, deși relativ mic, sugerează că un consum crescut de cofeină ar putea îngreuna reglarea glicemiei și crește riscul de complicații legate de diabet.

Este important de reținut că adăugarea de lapte și zahăr la cafea, așa cum fac majoritatea oamenilor, poate crește și mai mult nivelul de zahăr din sânge, putând împiedica eficacitatea medicamentelor pentru diabet.

Medicamente pentru răceală și alergii

Spre deosebire de alte medicamente de pe această listă, cei mai mulți dintre noi apelează la tratamente pentru răceală și alergii la un moment dat, chiar dacă nu luăm în mod regulat alte medicamente. Aceste medicamente pot conține steroizi sau componente precum clorhidratul de pseudoefedrină, care cresc activitatea sistemului nervos central.

Atunci când sunt consumate în apropierea consumului de cafea, aceste medicamente își pot amplifica efectul asupra sistemului nervos central, crescând riscul unor efecte secundare comune, cum ar fi neliniștea, iritabilitatea și tulburările de somn. Dacă luați aceste medicamente, consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru a înțelege cum să le utilizați în siguranță.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.