Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

California va obliga producătorii industriali să recicleze şi să finanţeze programe de depoluare

Ministerul Mediului
reciclare

Statul american California a adoptat joi o lege ce vizează reducerea într-o manieră spectaculoasă a ambalajelor de plastic nereciclabile şi a polistirenului expandat în următorii 10 ani, un efort care va trebui să fie implementat şi finanţat de producătorii industriali, informează AFP.

Textul legislativ, adoptat în această săptămână de aleşii californieni şi ratificat de guvernatorul Gavin Newsom, stipulează că cel puţin 30% din ambalajele de plastic vândute sau utilizate în California vor trebui să fie reciclabile până în 2028, iar procentul va trebui să ajungă la cel puţin 65% până la 1 ianuarie 2032, potrivit Agerpres.

Arderea sau conversia acestor deşeuri în combustibil nu face parte din tipurile de "reciclare" admise.

Legea atacă în acest fel poluarea cu ambalaje alimentare din polistiren expandat, frecvent utilizate în Statele Unite în industria preparatelor gastronomice servite la pachet, în pahare sau recipiente fabricate din astfel de materiale. Dacă producătorii nu vor putea să arate că cel puţin 25% din acele ambalaje sunt reciclabile până în 2025, ele nu vor mai putea fi deloc utilizate în acest stat american.

Apărătorii mediului consideră însă că obiectivul este imposibil de atins şi că ar fi necesară "o interdicţie de facto" a ambalajelor alimentare din polistiren.

"California nu va mai tolera aceste deşeuri care se aglomerează în cursurile noastre de apă şi ne afectează aerul respirabil. Îi tragem la răspundere pe cei care poluează şi trebuie să reducem plasticul de la sursă", a declarat joi guvernatorul Gavin Newsom în comunicatul prin care a anunţat ratificarea legii.

Noua lege nu se mulţumeşte să anunţe doar regulile de reciclare, ea îi consideră pe producătorii industriali direct responsabili pentru implementarea sa şi pentru finanţarea măsurilor prevăzute în textul legislativ.

Producătorii industrali care doresc să vândă ambalaje de plastic în California vor trebui să strângă împreună 5 miliarde de dolari în 10 ani pentru a finanţa aceste măsuri şi pentru a contribui la depoluarea zonelor care sunt cele mai afectate din cauza acestui tip de poluare, a explicat Gavin Newsom.

"Este legislaţia cea mai exigentă din ţară pentru reducerea deşeurilor plastice", au declarat reprezentanţii ONG-ului ecologist The Nature Conservancy.

În California, un bogat stat american care se doreşte vârful de lance în privinţa protejării mediului, aproximativ 85% din deşeurile plastice evită reciclarea şi ajung la gropile de gunoi. În 2021, acest procent era de doar 5% la nivelul întregului teritoriu al Statelor Unite.

"Reducerea poluării cu plastic la sursă va reduce în acelaşi timp agenţii poluanţi din aer şi din apă şi va reduce plasticul deversat în oceanele noastre", au scris pe Twitter reprezentanţii ONG-ului Oceana.

Companiile sau entităţile care nu se vor conforma noii legi riscă să fie amendate cu 50.000 de dolari pe zi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.