Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu îl temperează pe Liviu Dragnea, după ce l-a lăsat fără majoritate: 'Să nu ne grăbim'

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea tariceanu

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că, deși discuția, de joi și vineri din Parlament, pe Legea offshore a fost "pe alocuri tensionată", aceasta a fost consistentă și utilă. Acesta a prezentat și propunerile sale la actul normativ.

"După mai multe zile în care în Parlament a avut loc o dezbatere consistentă și utilă pe tema legii offshore, chiar dacă pe alocuri tensionată, vreau să trag linie și să precizez câteva concluzii. ALDE a avut din startul dezbaterii câteva principii care au stat la baza pozițiilor exprimate public. În acest fel, cred că ne-am asumat rolul de busolă a guvernării, adică de a aduce o perspectivă liberală și de echilibru. În următoarele două săptămâni, până când legea va fi repusă în discuție este timp să găsim cele mai bune soluții și să acționăm conform unui principiu sănătos: ”măsoară de două ori și taie o dată”. Deci să nu ne grăbim, ci să trecem prin Parlament cea mai bună formă a legii", a transmis Călin Popescu Tăriceanu, într-o postare sâmbătă pe Facebook..

Citește și: Un nou cuplu divorțează! Care este motivul

Una dintre modificările propuse de liderul ALDE la Legea care stabilește modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră are ca scop maximizarea câștigurilor la bugetul pe stat pe termen scurt și lung

"Primul principiu este ca legea offshore să maximizeze veniturile bugetului României pentru viitorul apropiat, dar și pe termen lung. România are resurse naturale care pot aduce venituri însemnate ce pot fi folosite pentru proiecte de investiții pe termen lung. Rolul dezbaterii în Parlament este și de a asigura că forma finală a legii va aduce aceste venituri, ceea ce poate fi realizat doar printr-o analiză serioasă a tuturor informațiilor relevante și proiecțiilor fiscale si bugetare. Din păcate, modificările succesive care s-au făcut la proiectul legii offshore au indus reprezentanților ALDE un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor; mai ales în lipsa multor informații relevante", explică Tăriceanu.

Citește și: Liviu Dragnea a făcut noi declarații cu privire la Legea offshore. Ce a mai spus acesta

În al doilea rând, susține președintele Senatului, Legea offshore trebuie reglementată astfel încât România să nu mai fie dependentă de gazul furnizat de Rusia.

"Al doilea principiu este ca România să își asigure securitatea energetică și să reducă complet dependența de gazul rusesc, concomitent cu atingerea unui obiectiv ambițios, acela de a deveni un jucător important pe piața energetică regională și chiar europeană. Asigurarea securității energetice este o componentă importantă a parteneriatului nostru cu SUA. Resursele de la Marea Neagră pot oferi posibilitatea României să devină un actor important în regiune, care să asigure securitatea energetică a acestei zone a Europei. Împreună cu SUA, acesta este un obiectiv major pe care îl urmărim în această parte a Europei", a completat liderul ALDE.

Citește și: ANAF taie în carne vie! Recuperare de ultimă oră

Nu în ultimul rând, Tăriceanu propune preluarea unui model care există și în alte state europene ca Norvegia, Olanda sau Marea Britanie unde profiturile să fie împărțite 50%-50%.

"În al treilea rând, cred că în privința nivelului veniturilor ar trebui să urmărim modelul promovat de alte țări europene precum Olanda, Marea Britanie sau Norvegia și să avem ca obiectiv o împărțire a profiturilor 50%-50%. Este varianta corectă, care are în vedere susținerea interesului României cât şi încurajarea investitorilor să dezvolte activitatea de explorare şi ulterior, de exploatare", mai spune Tăriceanu.

Citește și: Reducerea TVA-ului nu va avea efectul așteptat! Care ar fi motivul

Acesta mai precizează că vrea ca această lege să fie rezultatul unui consens între toate formațiunile politice din Legislativ.

"Mi-aş dori ca această lege extrem de utilă pentru viitorul economiei (şi implicit al sectorului energiei) româneşti să întrunească consensul tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament pentru a asigura stabilitatea legislativă pe care un astfel de proiect o presupune", conchide Călin Popescu Tăriceanu.

Citește și: SONDAJ. Românii au decis! Cum votează la Referendumul pentru redefinirea familiei

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că e probabil ca dezbaterea în Comisia pentru industrii asupra modificării Legii offshore să nu mai aibă loc săptămâna viitoare, în contextul în care șeful forului legislativ, Iulian Iancu, este internat cu probleme cardiace la spitalul Floreasca.

Întrebat dacă Ministerul de Finanțe va veni cu o estimare legată de câștigul României, pe Legea offshore, Liviu Dragnea a răspuns: "A transmis deja domul Teodorovici. În acele zile erau transmise acele date".

Citește și: Analiză! Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă

Liderii coaliției PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au avut, vineri la Parlament, discuții care au durat aproximativ patru ore, la acestea participând și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici și deputații ALDE, Varujan Vosganian și Andrei Gerea și secretarul general al ALDE, Daniel Chițoiu.

Deoarece nu s-a ajuns la un consens în ceea ce privește modificarea Legii offshore, urmează întâlniri cu liderii grupurilor parlamentare la discuții pentru a ajunge la o variantă finală.

Citește și: Un nou cuplu divorțează! Care este motivul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.