Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu o spune direct: Care e ținta noilor legi ale justiției

bugetul.ro
Tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, la Deva, că prin legile de reformă ale justiţiei se urmăreşte corectarea 'derapajelor' din sistem, apreciind că cetăţenii au avut de suferit, în ultimii ani, de pe urma 'modului defectuos' de funcţionare a acesteia.

"Urmărim să corectăm toate excesele, toate abuzurile şi toate derapajele care s-au produs în ultimii ani, din ce în ce mai mult, în justiţie şi care au afectat - sigur, poate cele mai vizibile cazuri au fost legate de unii oameni politici, dar nu numai - eu cred că este important să ne gândim la simplul cetăţean care a avut de suferit de pe urma modului defectuos de funcţionare a justiţiei. Lipsa controlului în funcţionarea justiţiei, ineficienţa Inspecţiei Judiciare, care a devenit acum mai evidentă decât oricând, a făcut posibilă această situaţie nedorită în funcţionarea justiţiei", a afirmat Tăriceanu, scrie agerpres.ro.

Citește și: PRO TV a încasat-o bine de tot! Din ce motiv a fost amendată televiziunea din Pache – suma este considerabilă

El a arătat că prin scoaterea preşedintelui din procesul de numire a procurorilor s-a urmărit eliminarea influenţei politicului în justiţie.

"Nu în ultimul rând, este vorba despre influenţa politicului în justiţie (...), lucru care pe mine m-a făcut să susţin necesitatea modificării procedurilor de numire a procurorilor prin scoaterea factorului politic din acest mecanism, mă refer la scoaterea preşedintelui din mecanismul de numire a procurorilor", a explicat preşedintele Senatului.

Citește și: Instituția care oferă cele mai mari salarii din țară și-a triplat numărul de angajați! Fiica președintelui, printre salariați!

El a menţionat că proiectul de lege propune mai multe alte lucruri, printre care se numără separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor, precum şi asigurarea unei independenţe mărite pentru judecători.

"Vrem o consolidare a justiţiei şi revenirea la statul de drept, pentru că ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, evident, nu are niciun fel de legătură cu statul de drept, ci cu statul paralel de care am vorbit o bună bucată de vreme, singur. Acum văd că ies din ce în ce mai multe informaţii la iveală graţie presei şi celor care sunt dispuşi să facă declaraţii şi mărturisiri despre sistemul de putere paralel care a funcţionat în România în sistemul de decizii de putere politică ocultă dintre servicii, dintre procurori şi aşa mai departe. Lucrurile acestea trebuie să le rezolvăm şi sper ca actualul proiect să le rezolve într-o măsură cât mai mare. Nu sunt convins că, după aceea, sistemul de justiţie va funcţiona perfect, dar cred că modificările care urmează să se facă vor avea totuşi o contribuţie pentru îmbunătăţirea funcţionării justiţiei şi revenirea la normalitate, la un sistem democratic autentic în care, până la urmă, puterea este exercitată de cei care sunt legitim şi legal aleşi, şi nu de sisteme oculte, cum a existat, după cum vedem, o foarte lungă perioadă de vreme", a spus preşedintele Senatului.

Citește și: Senatul a spus „DA” la split TVA! Reacția lui Traian Băsescu

Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat marţi după-amiază la Deva pentru a-l susţine în campania electorală pe candidatul ALDE, Ioan Ovidiu Popa, la funcţia de primar al oraşului, cu prilejul alegerilor parţiale din 5 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.