Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu-Tăriceanu: 'România trebuie să arate întreaga disponibilitate de a lucra cu Comisia de la Veneţia'

Calin Popescu Tariceanu

România trebuie să arate întreaga disponibilitate de a lucra cu Comisia de la Veneţia, astfel încât acele preocupări, îngrijorări pe care unii dintre cetăţenii români sau anumite instituţii le exprimă să fie clarificate, a declarat marţi seară preşedintele Senatului şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, scrie Agerpres.

"Am discutat şi cu colegii mei, şi cu colegii din coaliţie, şi cu ministrul. România trăieşte într-un ansamblu de relaţii la nivel european, Comisia de la Veneţia este un element-cheie. România trebuie să arate întreaga disponibilitate de a lucra cu Comisia de la Veneţia, astfel încât acele preocupări, îngrijorări pe care unii dintre cetăţenii români sau anumite instituţii le exprimă să fie clarificate. Pledez pentru o relaţie cât mai bună cu Comisia, pe o comunicare eficientă şi acele observaţii care sunt de luat în seamă - şi mare parte dintre ele sunt - trebuie puse în legislaţie", a precizat Tăriceanu, la Digi TV. 

El a adăugat că sunt şi chestiuni discutabile, de "alegere politică" în Raportul Comisiei de la Veneţia. 

"Sunt şi chestiuni de alegere politică. Vă dădeam exemplu cu procedura de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt. Aici, după părerea mea, argumentul forte pe care se întemeiază recomandarea Comisiei nu stă în picioare. Ce spune Comisia? Rolul preşedintelui a fost diminuat şi datorită acestui lucru mecanismul de control şi echilibru reciproc al puterilor este deranjat, pentru că preşedintele are o altă culoare politică decât majoritatea. Deci, acesta este un argument circumstanţial, un argument pur politic. Pentru că preşedintele este şi el politic. Adică dacă rolul ministrului de Justiţie se presupune că e unul politic, cu toate că în momentul de faţă ministrul Justiţiei nu este membru al unui partid politic, preşedintele este evident un factor pur politic", a subliniat Tăriceanu. 

Preşedintele Senatului a adăugat că "aşa cum s-a făcut o modificare în ceea ce priveşte numirea conducătorilor ÎCCJ, la fel s-a procedat şi aici cu o modificare în ceea ce priveşte mecanismul de numire şi revocare având în vedere experienţele extrem de nefericite din trecut". 

"Vă aduc aminte de mecanismul de numire a procurorului general şi a procurorului-şef de la DNA când era preşedinte Băsescu. Ce târg s-a făcut atunci? Cu domnul Niţu, cu doamna Kovesi. Mai dă jupâne, mai lasă stăpâne. Avem o experienţă extrem de nefericită în perioada celor două mandate ale preşedintelui anterior. Şi aceasta a fost o măsură de precauţie pentru a diminua acest posibil rol nefast al preşedintelui în acest mecanism", a comentat Tăriceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.