Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Deputaţilor/Comisia pentru industrii - dezbateri pe tema proiectelor de reglementare a jocurilor de noroc

Twitter
jocuri de noroc pacanele

Reprezentanţi ai asociaţiilor din industria jocurilor de noroc au prezentat, marţi, în dezbaterile de la Comisia pentru industrii a Camerei Deputaţilor, poziţia în privinţa proiectelor care reglementează acest domeniu, aflate în Parlament, unii precizând că deja Guvernul a aprobat ordonanţa 82/2023 prin care s-au făcut mai multe reforme, că sunt deschişi la dialog, alţii solicitând interzicerea publicităţii, potrivit Agerpres.

Odeta Nestor, reprezentanta Asociaţiei Organizatorilor de jocuri de noroc la distanţă, a afirmat că nu consideră oportună o modificare după ce Guvernul a dat Ordonanţa 82/2023.

"Legat de modificările la publicitatea jocurilor de noroc. În acest moment există Ordonanţa 82 care reglementează această publicitate a bannerelor şi panourilor publicitare la limita de 35 metri. Considerăm că nu ar fi oportună o modificare la nicio lună de zile la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe", a spus aceasta.

Vlad Soare, preşedintele Federaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc, a menţionat că prin Ordonanţa 82/2023 s-au făcut reforme care vor avea efect pe termen scurt, mediu şi lung.

Acesta a precizat, printre măsurile cuprinse în ordonanţă, interzicerea asocierilor între operatori licenţiaţi şi cei nelicenţiaţi, astfel că nu ar mai trebui să mai fie jocuri de noroc în baruri, interzicerea comercializării alcoolului în săli, mărirea taxei pentru joc responsabil de 100 de ori, taxă prin care se vor face programe pentru prevenţie.

"Vom susţine de fiecare dată măsuri care duc la o aşezare a pieţei. De asemenea, vom susţine de fiecare dată măsuri care au în vedere protecţia jucătorilor. Din acest punct de vedere, o singură precizare avem de făcut: orice măsură veţi propune va fi susţinută de noi dacă este proporţională cu situaţia care a generat-o. Nu am venit să ne opunem, am venit doar să avem un dialog deschis pe posibilitatea de a găsi o soluţie echilibrată, astfel încât, în final, consumatorul să fie protejat, să avem o adicţie mult mai redusă, să nu avem minori în săli, să nu avem o vizibilitate atât de mare. Noi recunoaştem s-au făcut greşeli, dar este şi multă emoţie în jurul acestui subiect şi veţi găsi un sprijin din partea industriei dacă măsurile vor fi proporţionale cu situaţia care care au generat motivele propunerii unor astfel de măsuri", a spus Vlad Soare.

Doru Gheorghiu, reprezentant a două asociaţii din domeniul jocurilor de noroc de tipul slot machine, printre care Expo Games, a spus că este necesară limitarea totală a publicităţii şi nu restricţionarea sălilor de joc.

"Susţinem limitarea totală a publicităţii. Acolo credem că trebuie să se concentreze acţiunile de legiferare ale dumneavoastră, repet, 70% din industrie susţinem restricţionarea totală a publicităţii. Aceasta a făcut rău atât industriei, care într-adevăr trebuia să fie mai puţin vizibilă şi astfel veţi reuşi sau vom reuşi cu toţii să protejăm minorul de contactul cu jocurile de noroc şi, pe de altă parte, persoana dispusă la adicţie. (...) Orice iniţiativă de a restricţiona efectiv jocurile nu va face decât să creeze acel mecanism al fructului oprit", a spus acesta, adăugând că oamenii se vor îndrepta spre jocurile online.

Laura Florea, reprezentanta asociaţiilor de jocuri de noroc din centrele comerciale, a spus că sălile de joc din aceste centre comerciale trebuie să fie exceptate de la restricţii.

"Observaţiile noastre sunt cu referire la proiectul privind restricţiile severe de amplasare a sălilor de joc şi solicitarea noastră este de exceptare a centrelor comerciale. Sălile de jocuri de noroc în centrele comerciale sunt izolate, ele nu au conexiune, cele mai multe dintre ele, cu zonele de joacă pentru copii. Oricum, şi dacă acest lucru se întâmplă, poate fi pusă restricţie de tipul acesta. De asemenea, investiţiile din mall-uri sunt semnificative pentru aceste săli, ele sunt dedicate sălilor de joc, nu pot fi convertite în alt tip de spaţiu comercial (...)" a spus aceasta.

Vicenţiu Râmniceanu, reprezentantul Loteriei Române, a afirmat că proiectele de restricţionare a jocurilor de noroc limitează scopul Loteriei.

"Din punct de vedere al proiectelor legislative care sunt în discuţie în Parlament, consideram că aceste proiecte limitează foarte mult scopul Loteriei, scop care este stabilit prin Ordonanţa de înfiinţare 159 pe 1999, respectiv interesul public naţional pe care-l reprezintă compania Loteria Română din punct de vedere a satisfacerii nevoilor populaţiei în rândul jocurilor de noroc în vederea obţinerii finanţării unor obiective de interes naţional", a spus Râmniceanu.

El a mai spus că dependenţa de jocul loto este redusă.

Comisia pentru industrii a Camerei Deputaţilor a început, marţi, dezbaterile generale asupra a 7 proiecte de lege referitoare la restricţionarea jocurilor de noroc, între care şi proiectul PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.