DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Camera Deputaţilor dezbate astăzi moţiunea simplă intitulată 'PSD dăunează grav sănătăţii'

Inquam Photos / Octav Ganea
Camera Deputatilor

Moţiunea intitulată "PSD dăunează grav sănătăţii" va fi dezbătută marţi de către deputaţi, urmând să fie votată miercuri. Semnatarii îi cer premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, fiind invocate criza vaccinurilor, nefinalizarea construcţiei unor spitale sau "farsa salariilor ca afară", şi spun că mandatul lui Bodog a fost caracterizat de ezitări, de amânări şi de o lipsă totală de decizie.

Moţiunea este semnată de 102 parlamentari ai PNL, USR şi PMP şi va fi dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor, iar miercuri va avea loc votul.

Prin moţiune i se solicită premierului Mihai Tudose să îl demită pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, căruia îi sunt imputate criza vaccinurilor, "birocraţia care sufocă România şi ia din banii pacienţilor", "farsa salariilor ca afară", nefinalizarea construcţiei de spitale. Semnatarii documentului spun că mandatul de 9 luni al ministrului Sănătăţii este caracterizat de "ezitări, amânări, bâlbâieli şi o lipsă totală de decizie".

"Suntem în a 9-a lună de guvernare PSD - ALDE şi putem constata, fără prea mare efort, că nu s-au realizat nici măcar 1% dintre promisiunile formulate în campania electorală şi scrise negru pe alb în cele două programe de guvernare votate de majoritatea parlamentară, deşi în evaluările domnului Dragnea toate-s bune şi frumoase. Mai mult decât atât, nu există nici măcar semne sau intenţii ca vreunul dintre punctele asumate să fie în mod concret între priorităţile actualului guvern. Atunci când aţi fost învestit ca ministru al sănătăţii, v-aţi autodefinit ca un ministru curajos, ferm, care cunoaşte sistemul de sănătate, care s-a confruntat cu problemele din sistem şi care are soluţii eficiente în vederea asanării sistemului public de sănătate (...) Din păcate, după nouă luni de mandat, un timp rezonabil (...), activitatea dumneavoastră a strălucit în ezitări, amânări, bâlbăieli şi o lipsă totală de decizie", arată semnatarii moţiunii, potrivit News.ro.

Citește și: Mihai Tudose trece la AMENINȚĂRI INTERNAȚIONALE: 'Mai greşiţi o dată şi voi reacţiona violent, e un atac asupra ţării'

Ei mai spun că Florian Bodog a adus în colaps sistemul de sănătate şi că "experimentele nefaste ale acestuia trebuie stopate".

Iniţiatorii moţiunii "PSD dăunează grav sănătăţii" arată că problemele sistemului public de sănătate din România sunt atât de multe încât nu ar ajunge o săptămână pentru a fi dezbătute în plen şi arată că, din acest motiv, moţiunea vizează anumite probleme urgente care au nevoie soluţii imediate, probleme pe care Guvernul şi le-a asumat prin programul de guvernare şi pe care "nu are nicio intenţie să le rezolve".

"Pe 11 septembrie elevii au început şcoala, iar copiii s-au întors în colectivităţi în care numai o parte dintre aceştia sunt imunizaţi împotriva unor riscuri, boli considerate banale şi eradicate în majoritatea statelor dezvoltate. (...) Despre elaborarea unui cadru legislativ modern privind vaccinarea nu mai are sens să vorbim. V-aţi spălat pe mâini! Aţi înaintat Parlamentului un proiect de lege slab, făcut de amatori, incomplet şi superficial, doar ca să scăpaţi de presiunea mediatică (...) Eşecul evident al Guvernului din care faceţi parte de a asigura un minimum de stocuri pentru vaccinarea copiilor ne-a spulberat orice speranţă că Guvernul PSD-ALDE din care faceţi parte are capacitatea de a implementa politici de sănătate de tip preventiv", se arată în textul moţiunii.

Parlamentarii opoziţiei îl întreabă pe ministrul Bodog şi ce măsuri a luat pentru a preveni mortalitatea evitabilă, arătând că România este prima în Uniunea Europeană la mortalitate infantilă - 7,29%, faţă de 3,6% media în UE, şi la mortalitate maternă - 0,13%, din cauza lipsei programelor de prevenţie.

Semnatarii moţiunii mai spun că de ani de zile "birocraţia guvernamentală toacă bani importanţi din banii pacienţilor, din banii care ar trebui să ajungă în dotarea spitalelor, în instrumentar sau în reabilitarea unităţilor sanitare".

"Cum şi-au propus PSD şi ALDE să oprească exodul medicilor? Simplu! Prin minciună şi demagogie, mai precis păcălindu-i pe medici că le vor face lefurile ca în spitalale din vestul Europei (...) Din păcate, ca toate promisiunile asumate de PSD, şi aceasta a fost o mare farsă", mai spun iniţiatorii moţiunii.

"Experimentele nefaste ale actualului ministru, care a adus în colaps sistemul de sănătate, trebuie stopate. De aceea, prim-ministrul Mihai Tudose, forţat astăzi de dumneavoastră, printr-un vot vaforabil dat acestei moţiuni, va fi obligat să îl demită pe domnul ministru Florian Bodog. Minima responsabilitate politică ne spune că la dezastrul lăsat în urmă de domnul Bodog, acesta ar fi trebuit să-şi dea demisia şi să plece singur", se arată în finalul moţiunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.