Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Deputaţilor, raport negativ la proiectul SIE

senat

Membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor au dat raport negativ, marţi, în cazul propunerii legislative pentru modificarea şi completarea legii privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe, proiect iniţiat de senatorul ALDE Cristiana Anghel.

"Astăzi am avut la Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională analizarea unui proiect iniţiat de doamna senator Cristina Anghel, referitor la modificarea Legii nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE. Unul din punctele pe care le observă doamna şi vrea să îl modifice este că legea din 1998, la art. 6, nu a fost adusă la zi după ce a apărut Constituţia. Dar în Constituţie există art. 154, în care scrie că legile şi toate celelalte acte normative rămân în vigoare, în măsura în care ele nu contravin prezentei Constituţii. Deci, automat, modul de numire la SIE era clar că se face aşa şi nici nu s-a făcut altfel. Ştie toată lumea, la propunerea preşedintelui, Camerele reunite au aprobat acest lucru", a declarat vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, Ion Răducanu. El a adăugat că strategia naţională de apărare prevede revizuirea, în anul 2016, a pachetului de legi ale securităţii naţionale.

"Dacă am fi dat un raport pozitiv, ar fi însemnat să modificăm astăzi o lege din pachetul legilor securităţii naţionale, care s-ar fi modificat peste o lună sau două, pentru că în Strategia Naţională de Apărare a ţării, aprobată de Parlament, propusă de preşedintele Iohannis, este prevăzut ca 2016 să fie anul în care se revizuieşte şi se aduce la zi tot pachetul de legi ale securităţii naţionale, care cuprinde zece legi nu una singură", a afirmat Răducanu. La rândul său, senatorul Cristiana Anghel a declarat că a propus "intrarea în legalitate", pentru că toţi directorii SIE, în ultimii 13 ani, ar fi fost numiţi "nelegal". "Am propus intrarea în legalitate, adică legea nu mai este constituţională din 2003, de la noua Constituţie. Deci toţi directorii numiţi, de atunci până acum, au fost numiţi nelegal. Nu se poate să te duci la Monitorul Oficial şi să numeşti pe cineva ca director al SIE, în baza unui articol din Constituţie. Este o nebunie. Eu am venit şi am încercat să fac modificarea legii, astfel încât legea să vină pe palierele Constituţiei. Se pare că domnii au fost atât de speriaţi de tot ceea ce am scris acolo că vor da raport negativ", a precizat Anghel.

În expunerea de motive a propunerii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE se menţionează că "este imperios necesar ca legea menţionată să fie modificată în conformitate cu prevederile Constituţiei". "Legea privind organizarea şi modificarea SIE încalcă prevederile Constituţiei României, revizuită. De 13 ani, la conducerea SIE numirile sunt nelegale. Legea 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, în vigoare, prevede la art. 6, alineat (1): conducerea SIE se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea preşedintelui României", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. Senatul este Cameră decizională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.