Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Inferioară a Parlamentului Rus adoptă o lege ce interzice egalarea rolurilor URSS-ului și Germaniei în război

vestidinrusia.ro
Moscova. Clădirea Dumei de Stat Camera Inferioară a Parlamentului Rus

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului Rus, a adoptat o lege ce interzice să fie aliniate, public, rolul Uniunii Sovietice și cel al Germaniei fasciste în cel de-al Doilea Război Mondial, informează agenția TASS.

Proiectul de document a fost depus de șeful Comitetului pentru Cultură din Duma de Stat, Elena Iampolskaia, de prim vice-speakerul Dumei, Aleksandr Jukov, precum și de senatorul Aleksei Pușkov. Textul a fost elaborat la solicitarea președintelui Vladimir Putin, în urma ședinței Consiliului Prezidențial pentru Cultură și Artă.

În nota explicativă a documentului se arată că, în ultimul timp, în mass-media, inclusiv în cele rusești, se publică în mod regulat și se difuzează în direct afirmații disprețuitoare, generalizante și neîntemeiate, în care acțiunile conducerii și armatei sovietice sunt puse pe picior de egalitate cu crimele nazismului și ale soldaților Wehrmacht-ului.

”Considerăm absolut inadmisibil să amestecăm (sau) să punem semnul egalității între acțiunile apărătorilor Patriei, ale celor care și-au dat viața în lupta pentru libertatea și independența ei, acțiunile soldaților-eliberatori și acțiunile îndreptate spre distrugerea popoarelor soldaților-ocupanți, ale indivizilor recunoscuți drept vinovați de comiterea de infracțiuni, în conformitate cu verdictul Tribunalului Militar pentru judecarea și pedepsirea principalilor criminali de război ai țărilor europene ale Axei (Tribunalul de la Nürnberg)”, arată autorii inițiativei.

Ei susțin, de asemenea, că adoptarea proiectului de lege nu va permite să se câștige capital politic pe seama minimalizării faptelor de eroism ale poporului sovietic și a speculațiilor privind victoria în Marele Război de Apărare a Patriei. În același timp, legiuitorii subliniază că va rămâne oportunitatea pentru studii istorice și dezbateri științifice pe această temă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.