Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camere speciale pentru audierea minorilor la Parchetele Tribunalelor din Vrancea, Constanţa şi Vâlcea

judecator justitie

Parchetele de pe lângă tribunalele din Vrancea, Constanţa şi Vâlcea vor avea câte o cameră specială pentru audierea minorilor care sunt victime sau martori ai unor infracţiuni, în cadrul unui proiect în valoare totală de 35.000 de euro, informează Asociaţia "Zi de Bine", potrivit Agerpres.

"În luna februarie, Parchetele de pe lângă Tribunalele din Constanţa, Vrancea şi Vâlcea vor primi toate dotările necesare pentru trei camere speciale, dedicate audierii minorilor care sunt victime în dosarele trimise în judecată de către procurori. Demersul poartă numele de 'Loc de Bine' şi face parte dintr-un proiect amplu al Ministerului Public alături de Asociaţia Zi de Bine care va realiza, cu un buget de 35.000 euro, trei astfel de încăperi la nivel naţional. 'Loc de Bine' va fi un spaţiu confortabil, unde copilul poate căpăta curaj să vorbească despre experienţa prin care a trecut, fără riscul retraumatizării", se arată într-un comunicat de presă transmis joi de reprezentanţii Asociaţiei "Zi de Bine".

Potrivit sursei citate, cu ajutorul acestor dotări, intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu magistratul, care asistă din cea de-a doua cameră, camera tehnică. Fereastra unidirecţională dintre cele două camere permite observarea nemijlocită a procedurii de audiere fără ca cel mic să fie confruntat cu alţi adulţi necunoscuţi sau care îi reactivează emoţiile negative ale traumei suferite. Două camere robotice înregistrează mărturia şi surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate, iar înregistrarea furnizează premisele unei evaluări psihologice obligatorii în dosarele cu victime vulnerabile, reaudierea copilului fiind rareori necesară.

Citește și: Documentul scăpat din interior! ‘Mizele ascunse’ ale lui Clotilde Armand

O astfel de încăpere există deja la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, iar profesioniştii i-au confirmat eficienţa.

Potrivit asociaţiei, în ultimii doi ani, cifra minorilor victime în dosarele trimise în judecată de către procurori a depăşit 4.000, respectiv o cincime din totalul victimelor înregistrate în rechizitoriile parchetelor din România, în fiecare an.

De asemenea, statisticile la nivelul Capitalei arată că în mai mult de jumătate dintre plângerile privind infracţiuni de violenţă sexuală, victimele sunt copii.

Proiectul va fi realizat de Asociaţia "Zi de Bine", alături de Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale, fiind susţinut de Lidl România, Grupul EON România şi UniCredit Bank.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.