Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campania de primăvară a lui Liviu Dragnea

Inquam Photos/Octav Ganea
Liviu Dragnea la PSD

După congresul PSD Liviu Dragnea și PSD vor mai mult decât să treacă niște legi prin Parlament. După toate aparențele, ei vor liniștea necesară re-construcției partidului până la următoarele alegeri.

Știrile zilei sunt ținute de trecerea prin Senat a unui pachet de legi privind justiția din România. Nu voi discuta aici în amănunțime conținutul lor, nu este neapărat specialitatea mea. Merit observat, însă, că aceste legi sunt departe de ceea ce se propunea în primăvara lui 2016 prin celebrele ordonanțe de urgență. În 2016, PSD a încercat să își rezolve problemele din justiție cu o lovitură de secure, sperând ca legile să intre în efect înainte a ca populația să aibă timp să reacționeze. În 2018, pachetul de legi propus pare, prin comparație, unul de compromis. Discutăm, desigur, de viziunea PSD deasupra compromisului și nicidecum de un rezultat negociat cu partenerii din Parlament așa cum sugerează, printre altele, Comisia Europeană.

Dar, acesta fiind articol de analiză politică, reținem că Partidul Social Democrat propune ceea ce în opinia sa poate să constituie o rezolvare „rezonabilă” a problemelor. Nici ei nu obțin tot ce vor, nici restul societății nu primește tot ce vrea.

Posibil ca însăși trecerea timpului să fii contribuit la această soluție. Sentințele primite de PSD-iști, mulți aflați la prima condamnare, s-au tot scurtat pe măsură ce timpul a trecut. Iar Direcția Națională Anticorupție nu a apărut capabilă în ultima vreme să propună dosare de rezonanță comparabilă.

Așa că, în loc să umble după condamnările existente, ceea ce face PSD acum este să delimiteze libertatea de acțiune a Justiție într-un mod despre care speră că le va fi mai favorabil pe viitor.

Posibil că în acest moment încheierea scandalului este dorită de către Partidul Social Democrat chiar mai mult decât influențarea Justiției. Atâta vreme cât DNA și Parchetul General își păstrează independența, lideri marcanți ai PSD, dar și ai altor partide, vor fi în pericol. Dar, dacă se continuă la infinit această dezbatere, însuși viitorul PSD este periclitat.

O altă mișcare interesantă este poziționarea lui Liviu Dragnea, în numele Partidului Social Democrat, vizavi de referendumul promovat de către Coaliția pentru Familie. Domnul Dragnea a declarat că se va stabili în curând o dată a referendumului dar și că trebuie discutată situația minorității LGBT și realizată cadrul legal pentru convenții civile.

Dacă dl Dragnea va promova cu adevărat ambele direcții de legiferare, rezultatul nu este neapărat în favoarea așteptărilor maximale ale Coaliției. Mai degrabă, ceea ce face PSD este să dezamorseze situația în vederea alegerilor din 2019-2020 când Coaliția va putea folosi din nou momentul electoral pentru a pune presiune pe partid.

Ce vedem astăzi în Parlament este probabil ceea ce s-a hotărât în mod real la congresul Partidului Social Democrat. PSD rupe pisicile în două în speranța că frustrarea pe care o provoacă în rândul populației și a societății civile va putea fi resorbită până la următoarele alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.