Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campanie de strângere de fonduri pentru restaurarea unor vestigii romane din Roşia Montană

stiri.tvr.ro
rosia montana

'Prietenii Roşiei Montane" lansează sâmbătă, când se împlinesc 1890 de ani de atestare documentară a localităţii miniere din Apuseni, campania de strângere de fonduri pentru restaurarea Lapidarium-ului de la Muzeul Mineritului, ce adăposteşte vestigii romane, informează Agerpres.

Iniţiativa campaniei "Adoptă o Casă la Roşia Montană" va fi lansată chiar de "Ziua Roşiei Montane".

"La fel ca în fiecare an, pe 6 februarie, spunem 'La mulţi ani, Roşia Montană!'. Aniversăm 1890 de ani de atestare documentară a localităţii miniere din Apuseni, denumită în latină 'Alburnus Maior'. Cea mai veche tăbliţă cerată descoperită în galeriile romane din Roşia Montată este datată 6 februarie 131. (...). În timp ce aşteptăm ca decidenţii din cadrul UNESCO să se pronunţe asupra dosarului redepus anul trecut, activităţile de restaurare a patrimoniului şi de ajutor acordat localităţii merg mai departe. Ce putem face acum pentru Roşia Montană este să ne implicăm în conservarea patrimoniului din localitate. De această dată, ne alăturăm campaniei 'Adoptă o Casă la Roşia Montană' pentru restaurarea Lapidariului de la Muzeul Mineritului din localitate, ce adăposteşte vestigii romane de pe vremea atestării aşezării", se arată într-un comunicat transmis AGERPRES, vineri, de "Prietenii Roşiei Montane".

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Potrivit sursei citate, sâmbătă, când Roşia Montană împlineşte 1890 de ani, va fi lansată de către "Prietenii Roşiei Montane" campania de strângere de fonduri.

"Adoptă o Casă la Roşia Montană" este un program derulat de Asociaţia ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie, nominalizat recent pentru Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană - Premiul Mies van der Rohe 2022.

ARA a lansat anul trecut un proiect de refacere a Lapidarium-ului din curtea Muzeului Mineritului din Roşia Montană, după ce zidul de terasare şi structura metalică au cedat, punând în pericol piesele romane expuse aici. Suma necesară depăşeşte 66.000 de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.