Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campanie PoliticScan: Reacții la plagiatul lui Ponta

VICTOR PONTA - ANDERS FOGH RASMUNSEN - BRUXELLES

Campania PoliticScan prin care îi solicităm ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, să îi retragă titlul de doctor lui Victor Ponta produce primele efecte. Un profesor român din Anglia i-a transmis ministrului Educației o scrisoare prin care solicită același lucru, iar Mișcarea Populară a anunțat că a depus în Parlament o inițiativă legislativă pentru combaterea plagiatului în rândul demnitarilor. O reacție dură a venit și de la Bruxelles, din partea europarlamentarului Cristian Preda. Cu toate acestea, ministrul Curaj declară că momentan este ocupat cu bugetul pe anul 2016.

Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, i-a transmis ministrului Adrian Curaj o scrisoare deschisă prin care îi cere să rezolve cazurile de plagiat ale lui Victor Ponta și Gabriel Oprea. De asemenea, Dogaru îi cere ministrului să instituie un mecanism prin care toate lucrările de masterat sau doctorat ale demnitarilor să fie analizate corect, dar și să restructureze Consiliul Național de Etică.

În cazul domnului Victor Ponta decizia este în mâna dumneavoastră. În trecut a fost invocat în mod FALS și abuziv un articol de lege care stipulează că în cazul persoanelor cu funcții de demnitate publică, sesizările de abatere de la normele de conduită academică se analizează doar de către Consiliul Național de Etică. De fapt legea 206/2004, din care este citat acest articol (adăugat prin OUG 20/2011) nu se aplică cercetării efectuate în cadrul unei lucrări de doctorat; legea precizează în mod foarte clar categoriile de personal de cercetare la care se aplică. În cazul domnului Victor Ponta, ca și în cazul lui Gabriel Oprea și a celor coordonati de domnia sa, în care o investigație de presă a identificat cazuri clare de plagiat, se aplică în continuare Legea Educației Naționale, care prin articolul 170(1)(b) stipuleaza clar că, citez, 'titlul de doctor poate fi retras doar de către ministerul abilitat în cazuri de nerespectare a standardelor de calitate și etică profesională, pe baza unor rapoarte externe întocmite, după caz, de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul Național al Cercetării Știintifice (CNCS), de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Știintifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării'.”, afirmă Cristian Dogaru în scrisoarea deschisă citată de Hotnews.

Dogaru îl anunță pe ministru și că a deschis o petiție împotriva plagiatului care deja a strâns peste 360 de semnături. Petiția poate fi citită și vizualizată AICI.

Pe de altă parte, Mișcarea Populară a anunțat astăzi că a depus în Parlament o inițiativă legislativă prin care solicită abrogarea alin (3) din art 4^2 din legea 206/2004, modificată prin OUG 28/2011. Este vorba exact de alineatul despre care profesorul Cristian Dogaru scrie că este invocat în mod fals atunci când vine vorba despre plagiatele demnitarilor.

„Aliniatul a cărui abrogare o solicităm exceptează de la controlul privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică a tezelor de doctorat categorii de persoane care ocupă, la un moment dat, o funcţie de demnitate publică.Această abordare creează o discriminare determinată de o situaţie vremelnică (ocuparea unei funcţii de demnitate publică) şi care nu are legătură cu eventualele abateri de la normele de bună conduită în activitatea de cercetare –dezvoltare. Având în vedere realitatea că numirea Consiliului Naţional de Etică se face de către Ministerul Educaţiei , prin ordin de Ministru, este evident că acest Consiliu se află în subordonarea Ministerului Educaţiei. În această situaţie cu un Consiliu Naţional de Etică subordonat politic Guvernului , obiectivitatea acestuia este cel puţin pusă sub semnul întrebării, mai ales când este vorba de analizarea eventualelor abateri de la normele de conduită ale demnitarilor. Eliminarea acestui articol din Legea 206/2004 , va pune în egalitate pe toţi aceia care ar trebui să reprezinte elita societăţii româneşti, modele şi aspiraţii pentru întreaga generaţie tânără. De asemenea, contribuie la eliminarea unei discriminări bazate pe o vremelnică funcţie şi la mărirea cotei de încredere a populaţiei în Parlament şi în clasa politică în general.”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative depuse de către MP.

Întrebat de jurnaliști despre cazul de plagiat al lui Victor Ponta, ministrul Educației a declarat că nu a fost contactat de către Universitatea București pe această temă, deși o solicitare a instituției pentru retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta există la minister încă de la sfârșitul anului trecut. În schimb, ministrul a promis că se va ocupa de problemă după ce va termina bugetul pe anul 2016.

„Nu m-a contactat Universitatea Bucureşti. Cu siguranţă, după ce voi termina bugetul, voi lua şi voi discuta toate priorităţile”, a spus marți, 24 noiembrie, Adrian Curaj.

Răspunsul său a generat reacții dure. Una dintre ele a venit din partea europarlamentarului Cristian Preda, care a catalogat răspunsul ministrului drept unul „stupefiant”.

„Ministrul Educației a fost întrebat ieri când va lua în seamă cererea Universității București (UB) de retragere a diplomei de doctor a lui Victor Ponta. Răspunsul său a fost stupefiant: UB nu m-a contactat, iar acum sunt ocupat cu bugetul. Replica asta e o nouă încercare de a umili UB. Iar ideea că o solicitare a unei Universități trebuie retrimisă, de fiecare dată când vine un nou ministru în General Berthelot, face parte din retorica politrucilor, nu a tehnocraților. Îi solicit dlui. Curaj să retracteze declarația care jignește comunitatea academică de la UB. Imediat după aceea, ar putea să-și permită luxul de a judeca, vreme de 5 minute, cazul Ponta ca universitar veritabil, nu cum au făcut predecesorii săi, care au limitat autonomia universitară pentru a acoperi fraude ale unor oameni politici. E nevoie de o ruptură clară. Ar fi păcat ca încrederea acordată noului guvern să fie irosită de gesturi necugetate precum cel al ministrului educației.”.

O altă reacție a venit din partea rectorului Universității București, Mircea Dumitru, care a declarat pentru Mediafax că va mai trimite odată aceeași solicitare prin care se cere retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta, transmisă în luna decembrie ministrului de atunci al Educației, Sorin Câmpeanu.

Și Marian Popescu, şeful Comisie de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti, a reacționat la declarația ministrului, afirmând că forul pe care îl conduce a depus încă din septembrie 2012 dosarul cu verdictul de „plagiat” la Ministerul Educaţiei încă din septembrie 2012.

„Comisia de Etică şi-a făcut atunci treaba. Sigur că Universitatea Bucureşti ar putea să-i facă din nou o solicitare, dar dacă se schimbă din nou ministrul, ce facem? (...) Trebuie reactivat acest dosar. Ministrul ar trebui să demită Consiliul Naţional de Etică, care a dat în 2012 verdictul că Victor Ponta nu a plagiat, ar trebui format un nou consiliu, care să reanalizeze dosarul”, a afirmat Marian Popescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.