Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada: Parlamentul a aprobat o moţiune de revocare a cetăţeniei onorifice acordate lui Aung San Suu Kyi

canada

Parlamentul canadian a aprobat o moţiune de revocare a cetăţeniei onorifice acordate în 2007 lui Aung San Suu Kyi, deputaţii sancţionând astfel, printr-un vot unanim, refuzul liderei din Myanmar de a denunţa 'genocidul' căruia i-a fost supusă minoritate etnică musulmană rohingya, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Camera Comunelor îi acordase acest statut laureatei Premiului Nobel pentru Pace pe când acesta era încarcerată în Myanmar. 

Reputaţia sa internaţională a fost pătată însă de refuzul de a cere armatei din Myanmar să pună capăt atrocităţilor comise împotriva rohingya şi pe care, într-o rezoluţie adoptată săptămâna trecută, deputaţii canadienii le-au calificat drept 'genocid'. 

'Guvernul nostru a sprijinit această moţiune drept răspuns la refuzul său constant de a denunţa genocidul împotriva rohingya, o crimă comisă de armata cu care împărţea puterea', a declarat Adam Austen, purtătorul de cuvânt a Ministerului de Externe de la Ottawa. 

'Vom continua să-i susţinem pe rohingya prin ajutor umanitar, impunere de sancţiuni împotriva generalilor din Myanmar şi cerând ca persoanele responsabile să fie trase la răspundere pentru faptele lor în faţa unui organism internaţional competent', a adăugat el.

Citește și: Furtuna tropicală Kirk provoacă inundaţii şi întreruperi ale curentului electric la trecerea sa prin Caraibe

Myanmar, ţară cu majoritate budistă de peste 90%, le refuză minoritarilor rohingya cetăţenia şi accesul la servicii de bază precum asistenţă medicală şi educaţie. 

Mai mult de 700.000 de rohingya au fugit în 2017 din Myanmar din cauza violenţelor armatei şi miliţiilor budiste, refugiindu-se în Bangladesh, unde trăiesc în imense tabere improvizate. 

În luna mai, Ottawa a promis un ajutor suplimentar de 300 milioane de dolari canadieni (200 milioane de euro) pe trei ani pentru ameliorarea condiţiilor de viaţă în taberele din Bangladesh. 

Canada nu a mai acordat cetăţenie onorifică decât altor cinci personalităţi, printre care Nelson Mandela, Dalai Lama şi Malala Yousafzai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.