Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada va contribui cu 600 de militari pentru operaţiunile ONU de menţinere a păcii

canada

Canada a anunţat vineri punerea la dispoziţie a 600 de militari pentru operaţiunile ONU de menţinere a păcii, precum şi acordarea a 450 milioane de dolari canadieni (310 milioane de euro) pe o perioadă de trei ani pentru prevenirea şi soluţionarea conflictelor, relatează AFP. ''Este timpul de a ieşi din izolarea noastră pentru a face faţă celor mai mari provocări ale lumii de multă vreme'', a declarat ministrul canadian de externe, Stéphane Dion, făcând anunţul privind contribuţia pentru ONU.

''Vom face ceea ce trebuie pentru a susţine comunitatea internaţională luptând pentru justiţie şi securitate pe scena mondială, oferind asistenţă militară, dezvoltare, formare, protejând libertatea religioasă, toate vieţile umane şi, desigur, necesităţile de bază'', a promis şeful diplomaţiei canadiene. Misiunile la care soldaţii respectivi sunt chemaţi să participe nu sunt încă stabilite, a afirmat la rândul său ministrul canadian al apărării, Harjit Singh Sajjan. Aflată la originea conceptului de ''căşti albastre'', elaborat în timpul crizei din Suez, în 1957, de către premierul canadian din acea vreme Lester B. Pearson, Canada nu avea în februarie decât 36 de soldaţi sub drapelul ONU, comparativ cu un număr record de aproape 3.000 în 1993.

Reangajarea Canadei se înscrie în cadrul unei vaste ofensive lansate de la alegerea, în octombrie, a premierului liberal Justin Trudeau, dornic să-şi aducă ţara la masa naţiunilor după un deceniu de pasivitate pe scena internaţională. Ottawa a lansat îndeosebi o campanie în martie pentru a obţine un mandat peste cinci ani în Consiliul de Securitate al ONU. Justin Trudeau a anunţat atunci că ţara sa va candida pentru un loc de membru nepermanent în Consiliu în perioada 2021-2022, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.