Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cancelarul german Angela Merkel: Un acord al Brexitului este posibil până la 31 octombrie şi nu doar în în '30 de zile'

angela merkel

Cancelarul german Angela Merkel a precizat joi că un acord al Brexitului cu Regatul Unit este posibil până la 31 octombrie, ci nu doar în ”30 de zile”, relatează news.ro.

Citește și: Guvernul face anunțul! Cât va mai funcționa Centrala de la Cernavodă

”I-am spus (premierului britanic Boris Johnson) că, ceea ce vrei să faci în doi sau trei ani, poţi să faci în 30 de zile sau (...) până la 31 octombrie”, a declarat Merkel într-o vizită la Haga.

Cancelarul a anunţat miercuri, la Berlin, unde l-a primit pe Johnson, că este posibil să se ajungă, în ”30 de zile” la un acord negociat în vederea unei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

Citește și: Alexandru Cumpănașu reacționează după ce INML a finalizat raportul în cazul nepoatei sale: Mi se pare normal să nu mai fie minciuni

Evocarea celor 30 de zile era ”simbolică” şi avea scopul să arate că britanicii pot, dacă doresc, să ajungă la un acord ”în puţin timp”, a declarat ea joi, într-o conferinţă de presă comună cu premierul olandez Mark Rutte.

”Marea Britanie a anunţat că vrea să părăsească UE la 31 octombrie” şi ”că, până atunci, trebuie să lucrăm (la un acord), dacă ambele părţi au voinţa de a ajunge la unul”, a spus ea.

După vizita sa la Berlin, Boris Johnson a efectuat joi o vizită la Paris, unde a fost primit de către preşedintele francez Emmanuel Macron.

”Cred că putem avea un acord şi un acord bun” în vederea unui Brexit la 31 octombrie, a declarat Johnson la sosirea sa la Palatul Elysée.

Emmanuel Macron s-a arătat mai prudent, dar s-a declarat, la rândul său, ”încrezător” în faptul că poate fi găsită o soluţie ”în următoarele 30 de zile” între Londra şi Cei 27.

Citește și: DNA a dat verdictul! Sorin Blejan și soția sa trimiși în judecată – au fost acuzați de luare de mită

Negocierile cu privire la o ieşire negociată a Regatului Unit din blocul european se lovesc, în prezent, de mecanismul numit ”plasa de siguranţă” (”backstop”) prevăzut în acordul încheiat între Londra şi UE.

Această dispoziţie controversată este un fel de poliţă de asigurare a UE.

Ea vizează să evite reapariţia, după Brexit, a unei frontiere între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, la sud, care riscă altfel să retrezească un conflict pe insulă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.