Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când este necesară protezarea articulară?

Radu Pop
artroplastia

De-a lungul vieții, articulațiile, formațiuni complexe cu rol esențial în menținerea unite a două sau mai multe oase, sunt expuse frecvent uzurii. Avansarea în vârstă reprezintă un factor care contribuie la afectarea în timp a articulațiilor, prin distrugerea cartilajului. Cel mai frecvent, aceasta se produce în urma unor afecțiuni degenerative, cum este artroza, dar poate apărea și în urma unor microtraumatisme articulare repetate sau a unor traumatisme importante, precum fracturile. Activitățile fizice solicitante, dar și practicarea unor sporturi de performanță sau diferitele accidentări pot genera, de asemenea, distrugeri articulare.

Simptomele cele mai frecvente care îl determină pe pacient să meargă la specialist sunt durerea și dificultatea în desfășurarea unor activități simple, precum mersul, urcatul scărilor, ridicarea brațelor etc. Într-o primă fază, tratamentul este simptomatic și conservator, cu prescrierea unor tratamente medicamentoase care să amelioreze simptomele, alături de fizioterapie, kinetoterapie, menținerea unei greutăți corporale corespunzătoare și evitarea activităților fizice solicitante.

Dacă rezultatele nu sunt cele scontate, medicul ortoped va indica protezarea articulară, cunoscută în termeni medicali drept artroplastie. Însă această indicație vine numai după ce chirurgul ortoped face o evaluare fizică completă a pacientului, precum și o serie de examene imagistice care ajută în stabilirea gradului de deteriorare a articulației.

Artroplastia este o procedură modernă de chirurgie ortopedică, efectuată sub anestezie generală sau regională, prin intermediul căreia articulațiile sunt refăcute, cu un impact benefic asupra calității vieții pacientului, prin eliminarea durerilor și redarea mobilității. De altfel, este cea mai folosită metodă de diagnostic și tratament în afecțiunile articulare. Cel mai frecvent se practică atroplastia de genunchi, artroplastia de șold și artroplastia de umăr.

Prin intervenția chirugicală, suprafețele articulare degenerate sunt înlocuite cu proteze totale sau parțiale realizate din aliaje metalice, materiale plastice de bună calitate și polimeri. O altă particularitate a protezării articulare este dat de modul de fixare. Astfel, se poate opta pentru proteze cimentate, în care se folosește un ciment acrilic, și necimentate, tehnica de fixare fiind prin apăsare. Tipul protezei și modul de fixare sunt stabilite de chirurgul ortoped, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

Tehnologiile avansate, echipamentele medicale performante și implanturile de ultimă generație utilizate, precum și experiența operatorie a echipei medicale fac ca intervenția să fie una sigură și eficientă, cu o rată foarte mare de succes și cu multiple beneficii pentru pacient: durată scurtă de spitalizare, eliminarea durerilor, mobilizare rapidă.

Pacienții cu afecțiuni articulare care se adresează Spitalului Clinic SANADOR beneficiază de evaluare completă și servicii medicale avansate, în cadrul Secției de Ortopedie și Traumatologie. Echipa medicală este formată din medici de ortopedie și traumatologie, cu o vastă experiență în domeniu și cu rezultate de excepție chiar și în cele mai complexe cazuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.