Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când omul distruge Planeta: 94% din defrişările amazoniene sunt ilegale

despaduriri brazilia amazonia

Aproape toate acţiunile de defrişare din Amazonia braziliană sunt ilegale, iar angajamentul preşedintelui Jair Bolsonaro de a eradica acest flagel este prea puţin realist din cauza lipsei de transparenţă în ceea ce priveşte utilizarea autorizată a terenurilor din această regiune, au declarat organizaţiile de mediu într-un raport citat de AFP marţi.

Raportul, publicat luni şi realizat de academicieni şi experţi din organizaţii ecologiste, inclusiv din cadrul filialei braziliene a World Wildlife Fund (WWF), subliniază că 94% dintre defrişările din Amazonia şi regiunea ''Matopiba'', care cuprinde zone din statele braziliene Maranhao, Tocantins, Piaui şi Bahia, sunt ilegale, scrie Agerpres.ro.

O situaţie provocată de incapacitatea autorităţilor de a documenta, spre exemplu, utilizarea legală a aceluiaşi teren de către fermieri, crescători de animale sau exploatatori forestieri, indică raportul.

''Diferenţierea între despădurirea legală şi cea ilegală reprezintă un factor-cheie pentru a garanta că producţia agricolă şi forestieră nu este contaminată de infracţiunile de mediu'', se subliniază în text.

De la începutul mandatului preşedintelui Bolsonaro, în 2019, a fost atins un nivel maxim al defrişărilor: pe parcursul celor douăsprezece luni care au precedat luna august 2020, defrişările din Amazonia s-au intensificat cu 9,5%, fiind distrusă o suprafaţă mai mare decât cea a statului Jamaica, potrivit datelor oficiale citate de AFP.

Preşedintele brazilian se află sub presiune internaţională intensă pentru a restabili imaginea guvernului său în materie de probleme de mediu. Industria agroalimentară din această ţară, care se numără printre cei mai mari exportatori de soia şi carne, este îngrijorată de consecinţele acestei presiuni.

În pofida promisiunii lui Jair Bolsonaro de a pune capăt tăierilor ilegale de păduri în Amazonia până în anul 2030, considerată nerealistă de autorii raportului, un proiect de lege care relaxează cerinţele legate de mediu pentru proiecte agricole şi energetice a fost aprobat de Camera Deputaţilor din Brazilia. În acest text, care nu a fost încă aprobat de Senat, se stipulează în special că o simplă promisiune în scris de a respecta standardele de mediu va fi considerată suficientă pentru a începe lucrările de amenajare a drumurilor sau a liniilor electrice, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.