Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când trecem la ora de vară? Cum ne pregătim organismul pentru schimbarea bruscă a orei

twitter.com
ora de vara

Trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend din luna martie. Astfel, în noaptea de 23 spre 24 martie 2024, ora 3:00 va deveni ora 4:00. A doua schimbare (trecerea la ora de iarnă) va avea loc în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024. Atunci, ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Cum a apărut ideea schimbării orei

Ora de vară a fost introdusă în SUA în timpul Primului Război Mondial, în încercarea de a reduce consumul de energie în condițiile în care combustibilul era rar. Ideea era ca, în timpul lunilor de vară, oamenii să nu fie nevoiți să aprindă lumina decât mai târziu.

După terminarea războiului, această metodă a fost abandonată, apoi a fost adoptată din nou în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când rezervele de combustibil erau reduse. Unele locuri au păstrat-o după război, altele nu, până când, în cele din urmă, guvernul federal al SUA a impus ca toate statele să implementeze ora de vară în 1966.

Povestea este similară în Europa. În Marea Britanie și Germania, ora de vară a fost introdusă pentru a economisi cărbunele în timpul Primului Război Mondial. A fost abolită la sfârșitul războiului, dar a revenit în anii 1980, când nevoia de a economisi a reapărut, ca urmare a crizei mondiale a petrolului, relatează euronews.com.

În România, ora de vară a fost instituită permanent începând cu anul 1979. Până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.

Ulterior, începând cu anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie. În prezent, toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie.

Cum ne adaptăm organismul la schimbarea orei

Studiile arată că schimbarea orei de două ori pe an poate avea efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit Harvard Health Publishing. Faptul că ziua devine mai scurtă cu o oră poate afecta ritmurile circadiene, adică ciclurile naturale de 24 de ora ale organismului, care reglează funcții-cheie precum pofta de mâncare, dispoziția și somnul.

Charles Czeisler, medic specialist în cadrul Harvard Medical School's Division of Sleep Medicine, recomandă câteva metode prin care putem preîntâmpina efectele negative ale schimbării orei:

  • Modificați ora de culcare, cu 10-15 minute mai devreme, cu aproximativ trei zile înainte de schimbarea orei.
  • Dormiți 20-30 de minute după-amiază.
  • Expuneți-vă la lumină. Aproximativ 15 minute de lumină dimineața, în prima săptămână după schimbarea orei, vă poate ajuta la menținerea ritmurilor circadiene.
  • Amânați rutina zilnică, în primele zile după schimbarea orei, cu o oră, dacă este posibil.
  • Reduceți consumul de alcool și cafea, cu câteva zile înainte și după schimbarea orei, pentru a nu vă perturba somnul.

Ora Pământului în 2024, în același weekend

Pe 23 martie, în același weekend în care se face schimbarea de oră, este organizată și Ora Pământului, un eveniment internațional al cărui scopt este să sensibilizeze populația la problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.

Evenimentul este marcat prin stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.