Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidat la șefia Secției de Investigare a magistraților: Presiunile asupra magistraților, ignorate/ Frecvența modificărilor legislative, una dintre amenințări

Mediafax
gheorghe stan giani

Gheorghe Stan, adjunctul Inspecției Judiciare, candidat la funcția de procuror șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, susține, în prezentarea proiectului de management, că printre amenințările la adresa activității acestei structuri sunt campaniile de presa privind anumite dosare cu magistrați care ar constitui factori de presiune asupra procurorilor care fac investigațiile. De asemenea, Stan s-a referit și la frecventa modificărilor legislative din ultima perioadă.

Printre deficientele constatate de magistrat se numără dotarile reduse, numărul redus de procurori in conditiile unui volum mare de dosare sau finanțarea insuficienta.

Citeste si Strategia lui Liviu Dragnea: Sondajul cu eroare zero în PSD

Pe de alta parte, procurorul consideră ca magistratii care activeaza in cadrul Sectiei sunt bine pregatiti si impartiali.

"Ca ameninţări, am identificat, zic eu, acele campanii de presă care au ca obiect dosare în care se investighează fapte comise de magistraţi - noi oricum suntem subiecţi procesuali de interes mediatic - şi care pot constitui, zic eu, posibili factori psihologici de presiune asupra procurorilor care efectuează, investighează fapte comise de magistraţi. De asemenea, existenţa unui sentiment de insecuritate în ceea ce priveşte protecţia imaginii procurorului şi a activităţii acestuia şi a persoanei sale. Şi, de asemenea, fluctuaţia şi frecvenţa ridicată a modificărilor legislative din ultima perioadă care îngreunează asimilarea şi punerea lor coerentă şi clară în practică şi într-un timp cât mai scurt", a declarat Gheorghe Stan.

Gheorghe Stan are ca obiectiv "asigurarea unei depline si reale independente a magistratului", desi "realitatea obiectiva din ultima perioada" a adus in atentie "cazuri punctuale" prin care au fost semnalate "abuzuri repetate ale unor procurori, cu sustinere factuale, ale caror acte puse sub semnul intrebarii".

Procurorul sustine ca desi s-a vorbit in ultimii ani despre elemente de presiune asupra magistratilor, "ele au fost ignorate si trecute sub tacere de multe ori".

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi-a început activitatea pe 23 octombrie, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.