Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidatură-șoc pentru Cotroceni: Gabriela Firea prezidențiabil? (ZVON)

Radu Pop
Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Gabriela Firea

Scena politică fierbe din cauza grevei profesorilor, care a afectat agenda guvernamentală, constând în amânarea efectuării rocadei de premier între PSD și PNL, dar și renegocierea portofoliilor ministeriale. În acest context, și sub presiunea sondajelor, în culisele partidelor se analizează diverse scenarii pentru anul 2024, unde hotărâtor va fi scrutinul prezidențial, în care primul tur este foarte posibil să coincidă cu parlamentarele, pentru a maximiza șansele electorale prin perfomanța "locomotivelor" alese de fiecare formațiune pentru prima funcție în stat.

Astfel, unele surse vehiculează ca posibilă o intrare în cursă a actualului ministru al Familiei și fost Primar General, Gabriela Firea, dată fiind încrederea de care se bucură în sondajele de opinie. Iar măsurătorile indică faptul că este singura femeie cu un consistent capital politic propriu, nu doar din PSD, ci din toate partidele parlamentare. În plus, atât în 2016, cât și în 2020, aceasta a obținut cel mai mare număr de voturi proprii dintre eventualii contracandidați, niciunul nefiind încă validat uninominal în vreun scrutin.

De aceea, se pare că acest scenariu prinde contur în culisele politicii, deși actualul președinte al PSD București ar fi ezitat până în prezent să asume altă candidatură decât cea la Capitală, anul viitor, la alegerile locale.

Sursele noastre susțin însă că varianta poate fi plauzibilă în cazul unei erodări la guvernare a PSD și PNL, după așteptatul schimb de prim-ministru și ministere, mai ales pe fondul diverselor mișcări de protest care se prefigurează, în paralel cu ascensiunea AUR. În plus, dacă cele două principale partide ale guvernării ar bate palma și cu UDMR pentru susținerea comună a unei femei pentru cea mai înaltă demnitate din România, cu siguranță ar fi un semnal de neignorat atât pentru progresiștii de la USR, cât și pentru partenerii externi, dacă ne gândim la alte modele similare de succes din Europa.

Date fiind variabilele aflate în ecuație, este prematur să ne așteptăm la un deznodământ ferm anul acesta, însă la fel ca în viață, și în politică funcționează sintagma "niciodată să nu spui niciodată". Dar chiar și la nivel de zvon dacă ar rămâne această ipoteză, putem spune că nici "fum fără foc nu iese".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.