Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Captură RECORD de droguri în oraşul cucerit de terorişti în Filipine

reuters
armata filipine, marawi

Armata filipineză a anunţat o captură de metamfetamină, un drog psihostimulent, având o valoare estimată între 2 şi 5 milioane de dolari, după ce a preluat controlul asupra unor poziţii ale rebelilor în oraşul Marawi, din sudul arhipelagului, relatează luni Reuters, conform agerpres.

Circa 11 pungi cu metamfetamină au fost recuperate duminică împreună cu patru puşti de asalt din bucătăria unei case ce fusese anterior ocupată de combatanţi din grupul militant Maute, având legătură cu gruparea Abu Sayyaf apropiată Statului Islamic.

Citeşte şi: Aşa ceva nu vezi în fiecare zi. Preşedintele a fost PRINS cu viespea-n gură - VIDEO

"Aceasta întăreşte constatările noastre că aceşti terorişti utilizează droguri ilegale", a declarat general-maiorul Carlito Galvez, comandantul forţelor filipineze din vestul insulei Mindanao, în sudul Filipinelor.

Preşedintele Rodrigo Duterte, care a lansat un "război nemilos împotriva drogurilor" după venirea la putere cu un an în urmă, declarase anterior că militanţii din Marawi sunt finanţaţi de "lorzii drogurilor" din Mindanao, o insulă care se confruntă de decenii cu insurecţii şi reţelele criminale.

Violenţele au reizbucnit la Marawi în 23 mai după un raid eşuat al forţelor de securitate asupra unei ascunzători a rebelilor Mautu, care au jurat credinţă Statului Islamic. Aceştia din urmă au ocupat poduri şi clădiri şi au luat mai mulţi ostatici.

Duterte a declarat legea marţială în insula Mindanao, ordonând forţelor armate să trimită întăriri pentru a recuceri Marawi, devenit acum primul oraş din Asia de sud-est cucerit vreodată de către Statul Islamic.

Citeşte şi: Rusia cere SUA să respecte integritatea Siriei - Lavrov

Potrivit armatei, aproape 350 de persoane - între care 257 de militanţi, 62 de soldaţi şi 26 de civili - au fost ucise în patru săptămâni de luptă.

Combatanţii islamişti se pregătiseră pentru un asediu îndelungat la Marawi, făcându-şi stocuri de arme şi alimente în tuneluri, subsoluri, moschei şi şcoli religioase madras, au indicat oficialităţi militare.

Pachete de bancnote şi cecuri în valoare de aproximativ 1,6 milioane de dolari au fost descoperite la începutul acestei luni într-un loc unde fusese anterior o poziţie a rebelilor, pe care ei au abandonat-o apoi.

Jo-Ar Herrera, un purtător de cuvânt al armatei filipineze, a mai declarat că islamiştii au folosit de asemenea drone comerciale pentru a monitoriza mişcarea trupelor guvernamentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.