Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care e riscul războiului din Siria

SIRIA

Germania a dat tonul şi, mai devreme sau mai târziu, şi restul Uniunii Europene, dar şi Statele Unite vor trebui să intre, într-un fel sau altul, în jocul pe care Vladimir Putin îl face în Siria. Asta înseamnă să accepte că nu vor scăpa de Bashar al-Assad, că trebuie să îl includă într-un regim de tranziţie. Scenariul îi aparţine Amandei Paul, expertă în politică europeană şi rusească din cadrul European Policy Centre. Ea analizează miza Rusiei în Siria şi nu se fereşte să critice politica Uniunii Europene şi a Statelor Unite în această ţară măcinată de război.

Vezi și: Negocieri intense pentru primenirea clasei politice: Ponta – Dragnea si Gorghiu – Blaga, retrasi la pachet!

” Cred că președintele Putin a acționat foarte hotărât și foarte repede. În mod clar, are două scopuri principale: în primul rând, este clar că vrea să reafirme rolul Rusiei pe scena mondială și să arate că Rusia o putere mondială, capabilă să acționeze și să o facă într-o manieră mai fermă decât Statele Unite, în anumite privințe. În al doilea rând și, cred, foarte important: bun, Rusia vrea să scape Siria de ISIS și vede ISIS, la fel ca Statele Unite și UE, drept o organizație teroristă. Dar Siria este importantă pentru Rusia pentru că îi oferă o platformă în regiune. Este singura țară din regiune în care Rusia are o bază militară. Rusia va face orice pentru a-și păstra prezența și influența în această regiune.

Citește și: Elena Udrea revine cu noi detalii despre noul său dosar: Cine a turnat-o iar la DNA

Vestul nu pare să aibă o strategie sau un obiectiv coerent în Siria. Este clar că vrem să distrugem ISIS, dar în același timp a existat o abordare foarte rigidă față de Assad încă de la început. În mod clar, rușii au un obiectiv bine stabilit, diferit, care nu e pe placul Vestului - președintele Obama a spus de mai multe ori în ultimele zile că politicile Rusiei sunt o rețetă pentru dezastru. Dar eu aș spune că măcar rușii au o politică. Este foarte important să vedem o alăturare a celor două coaliții care operează în Siria în acest moment.

Citește și: Asta e adevărata BOMBĂ în dosarul Udrea

În interiorul Uniunii Europene, există o mai mare diversitate de păreri decât era înainte. De exemplu, cancelarul Merkel a transmis semnale că Assad ar putea fi parte dintr-un proces de tranziție. Germania se îndreaptă în direcția aceasta și, în definitiv, aceasta va fi direcția principală în UE. Este, în mod clar, o schimbare față de trecut. Personal, nu văd vreo alternativă la includerea regimului Assad într-un proces de tranziție. Desigur, nici nu știm ce va veni după Assad. Sincer vorbind, nu sunt mari șanse să vedem un regim moderat și democrat care să vină la putere în Siria după tot acest conflict. În principiu, Barack Obama și Vestul sunt prinși între ciocan și nicovală, pentru că nu vor să cedeze în fața președintelui Putin, dar acesta și-a asumat acum rolul-cheie în conflictul din Siria și cred că devine tot mai evident pentru Vest că va trebui să accepte, într-o anumită măsură, abordarea rusească. Pentru că, cel mai probabil, în caz contrar, situația se va deteriora și mai mult.”, a spus Amanda Paul pentru Digi24.

Citește și: Un fost șef al SIE anunță un CUTREMUR POLITIC: O să spun tot ce știu de la Moscova

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.