Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care este formula de creștere a pensiilor pe care o propune Guvernul Ciucă

proiect-buget-2014-contributia-la-pensiile-private-obligatorii-creste-la-4-5-din-venitul-salariatului_size9

Programul de guvernare PNL UDMR depus în Parlament de premierul desemnat, Nicolae Ciucă, prevede reforma sistemului de pensiI printr-o „nouă legislație care să aducă echitate, sustenabilitate și reducerea discrepanțelor între cuantumurile pensiilor celor care au desfășurat activități similare și au avut contribuții similare la sistemul de pensii”.

Pe lângă recalcularea pensiilor după formula din noua lege, ”care să permită o creștere mai consistentă a pensiilor mici aflate în plată”, programul de guvernare prevede:

„Introducerea unui sistem de indexare automată care să excludă influența factorului politic. Până la finalizarea reformei în sistemul public de pensii, pensiile vor fi indexate plecând de la acoperirea cu 100% a ratei inflației și cel puțin 50% din rata de creștere a câștigului salarial mediu brut”.

În ceea ce privește cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivității, cu respectarea jurisprudenței Curții Constituționale.

Va fi reevaluată legislația în domeniul pensiilor de invaliditate, pentru a permite corelarea cu activități ocazionale intelectuale și artistice fără a pune în pericol pierderea acestora.

Programul de guvernare poate fi consultat aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.