Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care este pluralul cuvântului 'pască': Cum cerem corect la magazin mai multe...

Radu Pop
pasca

Care  este pluralul cuvântului 'pască': Cum cerem corect la magazin mai multe...

În limba română, există cuvinte care pot crea confuzie atunci când vine vorba de forma lor de plural. Un exemplu elocvent este pluralul substantivului "pască".

Mulți români se confruntă cu o dilemă lingvistică atunci când vine vorba despre pluralul cuvântului "pască". Este cunoscut faptul că substantivul "pască" nu are o formă de plural în limba română în forma sa literară.

Această dificultate devine evidentă atât atunci când oamenii doresc să pregătească mai multe prăjituri "pască", cât și atunci când doresc să cumpere de la magazin. Întrebarea devine: cum ceri? "Dați-mi două păști", "paști"?

Conform DEX, "pasca" este definită ca fiind un cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide și smântână

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, "pasca" este definită ca fiind un cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide și smântână, consumat în mod obișnuit de către creștinii ortodocși de Paști, scrie antena3.ro.

Substantivul "pască" este defectiv de plural. O alternativă corectă este utilizarea diminutivului acestui substantiv, respectiv "păscuță", care are o formă de plural, și anume "păscuțe". Prin urmare, la magazin, se pot cere, fără să greșim, "două păscuțe".

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.