Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care este poziţia Poloniei faţă de o Europă cu două viteze

Polonia consideră că politica germană acţionează împotriva intereselor sale şi Varşovia se va opune "cu toată forţa" Europei cu două viteze la summitul Uniunii Europene care are loc săptămâna aceasta la Roma, a declarat liderul partidului aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, transmite AFP, conform agerpres.

"Nu putem accepta niciun anunţ privind o Europă cu două viteze. Aceasta ar însemna fie că suntem împinşi în afara Uniunii, fie că suntem retrogradaţi ca membri de categorie inferioară", a declarat preşedintele formaţiunii naţionaliste de dreapta Lege şi Justiţie (PiS), într-un interviu publicat luni în săptămânalul de dreapta wSieci.

Diplomat american, EXPULZAT după ce Washingtonul a refuzat să-i ridice imunitatea

Liderii UE urmează să adopte la 25 martie la Roma - cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la semnarea tratatului de instituire a Comunităţii economice europene - un document solemn cu privire la viitorul Uniunii Europene după Brexit. Germania şi Franţa sunt în favoarea scenariului unei Europe "cu mai multe viteze", care ar permite accelerarea integrării acelor state membre care sunt pregătite de acest lucru, în anumite domenii, menţionează AFP.

"Europa cu două viteze ar însemna că banii se vor concentra în Occident, inclusiv pentru că Germania va trebui să plătească mai mult pentru a acoperi datoriile zonei euro", a explicat Kaczynski. Astfel, în ţările din 'vechea Uniune' vor ajunge mai mulţi bani, ceea ce pentru noi înseamnă pierderi importante", a conchis politicianul polonez.

Întrebat în legătură cu relaţiile dintre Polonia şi Germania după recentul summit de la Bruxelles - la care realegerea lui Donald Tusk ca preşedinte al Consiliului European, după ce actuala putere poloneză l-a prezentat pe fostul premier drept "candidatul Germaniei", a lăsat Polonia izolată în faţa celorlalte 27 de state membre ale Uniunii -, Jaroslaw Kaczynski a ţinut să distingă planul "relaţiilor directe" de cel al "realităţilor".

ŞOCANT. Un pescar dispărut duminică a fost DEVORAT de crocodili

"În ce priveşte relaţiile directe dintre responsabili politici, (cancelarului german Angela) Merkel nu i se poate reproşa nimic. Aici, nivelul lor este bun. Există şi nivelul realităţilor şi aici nimic nu s-a schimbat. În toate dosarele importante, Germania duce o politică îndreptată împotriva intereselor noastre. Începând cu politica istorică şi până la politica energetică", a afirmat Kaczynski, considerat strateg principal al guvernului conservator de la Varşovia.

Mai mult, acesta consideră că uneori deciziile Angelei Merkel sunt "fatale" chiar pentru ea însăşi, "ca de exemplu susţinerea la preşedinţie a lui Frank Walter Steinmeier, care i-a deschis calea candidatului SPD (socialişti) la postul de cancelar, Martin Schulz, şi a creat un risc semnificativ de pierdere a puterii pentru creştin-democraţi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.