Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caricaturistul care l-a desenat pe Mohamed după atentate, și-a dat demisia de la Charlie Hebdo

Luni seară, redacţia Charlie Hebdo din Paris, care a fost ţinta unui atentat terorist la începutul anului, în urma căruia au murit 12 persoane, era cuprinsă de durere: caricaturistul-şef care l-a desenat pe Mahomed pe coperta revistei satirice care a fost publicată imediat după atac şi-a dat demisia din cauză că nu a reuşit să facă faţă „durerii şi furiei“.

Renald „Luz“ Luzier, 43 de ani, caricaturist la Charlie Hebdo, a spus că nu poate face faţă „durerii şi furiei“ pe care le simte încă de la atacul din 7 ianuarie asupra redacţiei, în care au murit 12 persoane, în mare parte colegi de-ai lui.

Redacţia publicaţiei satirice a fost vizată de extremişti islamişti din cauza caricaturilor care îl reprezentau pe Mahomed. Luz a fost cel care a desenat coperta numărului revistei ce a apărut imediat după atac, aşa-numita „ediţie a supravieţuitorilor“, însă spune că este distrus de durere.

La începutul lunii, Luz anunţase că renunţă să-l mai deseneze pe Mahomed, iar luni seară a declarat publicaţiei franceze „Liberation“ că, după evenimentele prin care a trecut, „doresc să rămân stăpânul vieţii mele cât de mult mai pot, mai ales pe termen scurt“.

Făcând aluzie la modul în care „Charlie Hebdo“ a fost folosit de cei care se folosesc de „libera exprimare“ pentru a milita împotriva islamului, Luz a declarat: „Nu suntem eroi, n-am fost niciodată şi nici nu ne-am dorit să fim“. Caricaturistul abia a scăpat să fie ucis în atacul din ianuarie: el a dormit prea mult, şi astfel a ajuns la şedinţa redacţiei prea târziu. Când a ajuns la birou, i-a descoperit pe colegii săi caricaturişti şi editori morţi. Cei doi fraţi responsabili pentru carnajul din redacţie scăpaseră deja.

Said şi Cherif Kouachi au fost ucişi două zile mai târziu, ca urmare a unui asediu al poliţiei efectuat la periferia Parisului.

Revista „Charlie Hebdo“ era aproape de faliment înainte de atac, dar de atunci a câştigat aproape 35 de milioane de euro, mare parte din vânzări şi donaţii. Mulţi dintre membrii de stânga ai redacţiei consideră că managementul este interesat acum doar de profit, în timp ce publicaţia îşi calmează tonul altă dată satiric. Săptămâna trecută, publicaţia a fost acuzată de ipocrizie după ce a suspendat un jurnalist care a primit ameninţări cu moartea pentru articolele pe care le scrisese atacând islamismul extrem.

Zineb El Rhazoui, 33 de ani, a fost chemată la o şedinţă preliminară demisiei, în cadrul căreia i s-au reamintit de „obligaţiile“ pe care le are faţă de publicaţia săptămânală ca urmare a „numeroaselor incidente ce au avut loc“. Editoarea franceză de origine marocană şi-a acuzat angajaţii că încearcă s-o pedepsească pentru că a vorbit despre direcţia în care o ia revista.

„Sunt şocată şi dezgustată de faptul că managementul care a primit atât de multă susţinere după atacul din ianuarie dă dovadă de atât de puţină consideraţie faţă de angajaţi, care sunt supuşi presiunilor şi care se confruntă cu ameninţări“, a spus jurnalista. Caricaturistul Luz a declarat pentru „Liberation“ că va părăsi de tot publicaţia, adăugând: „Nu voi mai fi Charlie Hebdo, dar voi fi întotdeauna Charlie“ (aluzie la mişcarea la nivel mondial ce s-a născut după atacurile din ianuarie: JeSuisCharlie – Eu sunt Charlie).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.