Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carnea 'cultivată' în laborator, la un pas de realitate. Povestea lui Uma Valeti: 'Oamenii spuneau că este science-fiction'

carne

În loc să crească animale în ferme, Uma Valeti, cardiolog și co-fondator al Upside Foods, a visat la o modalitate de a „crește” carnea într-un centru de producție, prin cultivarea de celule animale, scrie „Adevărul”.

Conceptul pentru ceea ce acum se numește carne „cultivată” i-a venit lui Uma Valeti atunci când lucra cu pacienți care au suferit un atac de cord la Clinica Mayo, în urmă cu mai bine de 15 ani, crescând celule cardiace umane într-un laborator.

Oamenii de știință ar putea extrage celule de la un animal prin intermediul unei biopsii cu acul, să le plaseze în rezervoare, să le hrănească cu nutrienții de care au nevoie pentru a prolifera — inclusiv grăsimi, zahăr, aminoacizi și vitamine — și să obțină, în final, carne.

A fost nevoie de ani de experimente efectuate de o echipă de biologi, biochimiști și ingineri pentru a transforma acest concept într-un produs gata de consum. Acum, compania așteaptă undă verde de la Food and Drug Administration pentru a începe să vândă primele sale produse din carne cultivată, inclusiv un file de pui.

După patru ani de discuții cu autoritățile de reglementare de la FDA, Valeti anticipează că acest lucru s-ar putea întâmpla „în viitorul foarte apropiat”. Când se va da undă verde, centrul de producție Upside din Emeryville, California, va putea produce peste 50.000 de kilograme de produse din carne cultivată pe an.

„Oamenii spuneau că este science-fiction”, a declarat Uma Valeti pentru NPR„Acest lucru este real”.

Valeti a lucrat într-o sală de mese din campusul universitar în timpul facultății de medicină. A fost trimis la un labator unde a văzut sute de pui atârnând pe o linie de producție. „Treceau cu o viteză amețitoare, erau cu capul în jos, cu sânge peste tot”, își amintește el, menționând că  „A fost o imagine care mi-a rămas în minte".

După momentul acela Uma Valeti a devenit vegetarian și convins că poate dezvolta o tehnică viabilă de cultivare a cărnii din celule animale. „Odată ce mi-a intrat ideea în cap, a fost aproape imposibil să o scot”, își amintește el

A început să strângă bani și a înființat Upside (denumită anterior Memphis Meats) în 2015. La vremea respectivă, cei doi copii ai săi erau mici, iar soția sa, de asemenea medic, a susținut decizia, în ciuda riscurilor pe care le implică un start-up.

Pe parcurs, a ajuns să aibă mai mulți investitori, inclusiv Bill Gates și John Doerr, iar compania este evaluată acum la peste un miliard de dolari. Unele dintre cele mai mari companii implicate în producția tradițională de carne, printre care Tyson și Cargill, au investit și ele în ideea lui Valety.

Deși ideea de carne crescută în rezervoare stârnește scârba multor oameni, industria emergentă vede un potențial de piață. Potrivit unui studiu de consum, 88% dintre consumatorii din Generația Z din SUA spun că ar fi oarecum deschiși să încerce carnea cultivată, în comparație cu aproximativ 72% dintre cei din generația baby boomers.

„Ne simțim foarte încrezători în ceea ce privește perspectivele pentru carnea pe bază de plante, precum și pentru carnea cultivată", spune Bruce Friedrich de la Good Food Institute, care urmărește tendințele de investiții și face lobby pentru proteine alternative.

Există dezbateri cu privire la cât de sănătoasă este carnea cultivată — sau dacă este potențial mai sănătoasă decât carnea convențională. „Este o întrebare foarte nuanțată, fără un răspuns foarte simplu”, explică Dana Hunnes, dietetician înregistrat la Centrul Medical UCLA. Opiniile tind să reflecte gama de păreri despre carne în general.

Hunnes spune că este posibil ca carnea cultivată să nu fie pe placul veganilor sau al vegetarienilor. Ea atrage atenția asupra sănătății dietelor bazate pe plante, care este dieta pe care o urmează și ea, și spune că unii oameni nu vor să mănânce carne, indiferent de modul în care este produsă. De asemenea, industria cărnii cultivate s-a bazat pe serul fetal bovin provenit de la vaci ca mediu de creștere pentru celule, deși Upside Foods a dezvoltat o alternativă fără componente animale.

Dar majoritatea americanilor sunt carnivori, iar dieteticienii spun că carnea este o sursă bună de proteine și de micronutrienți importanți, inclusiv vitamine B. O parte din intriga cărnii cultivate constă în faptul că aceasta poate fi modificată pentru o nutriție îmbunătățită. De exemplu, dacă celulele ar fi hrănite cu acizi grași omega-3 în timpul procesului de creștere, atunci, în teorie, aceste grăsimi sănătoase pentru inimă ar putea fi absorbite în carne.

„Este posibil să se creeze o așa-numită versiune mai sănătoasă a cărnii”, spune Hunnes, deși o mare parte din acest lucru a rămas încă explorat, deoarece industria este încă tânără.

Din punct de vedere al sănătății publice, un potențial avantaj al cărnii cultivate este faptul că, eliminând din ecuație animale vii care s-ar putea infecta și răspândi boli, nu mai e necesară folosirea antibioticelor în centrele de producție, existând o probabilitate mai mică de îmbolnăvire prin intermediul alimentelor din cauza agenților patogeni intestinali.

De exemplu, salmonela, o bacterie care trăiește în intestinele animalelor și este eliminată prin fecalele acestora, nu ar fi prezentă într-o unitate de producție a cărnii cultivate. „Din punct de vedere al siguranței alimentare, probabil că are un avantaj” față de industria tradițională a cărnii, spune Hunnes.

În schimb, unii oameni de știință spun că este posibil să apară mecanisme biologice neprevăzute, cum ar fi multiplicarea celulelor în moduri imprevizibile. Există o nevoie continuă de cercetare pe măsură ce industria se îndreaptă spre comercializare.

Primele produse din carne cultivată au fost obținute din celule prelevate direct de la animale vii. Dar acest proces nu este eficient. În ultimii ani, start-up-urile au lucrat pentru a identifica linii de celule „imortalizate”, care „pot fi cultivate aproape la nesfârșit fără a fi nevoie să apeleze iar la animal”, explică David Kaplan, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Tufts.

Laboratorul său a primit o subvenție de 10 milioane de dolari de la USDA pentru a contribui la dezvoltarea industriei cărnii cultivate. „Avem nevoie de din ce în ce mai multe” linii de celule imortalizate, spune Kaplan, pe măsură ce industria caută să se extindă la diferite tipuri de carne, păsări de curte și pește.

O altă necunoscută este impactul climatic exact al cărnii cultivate. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au modelat potențialul impact asupra schimbărilor climatice al vitelor în comparație cu cel al cărnii cultivate. Un avantaj al cărnii cultivate este acela că nu va produce emisii de metan, care este un puternic gaz cu efect de seră produs de bovine.

Însă industria cărnii cultivate va contribui la emisiile de CO2, având în vedere că instalațiile de producție vor utiliza energie electrică. Cercetătorii concluzionează că impactul relativ va fi determinat de faptul că energia utilizată pentru alimentarea instalațiilor de producție a cărnii cultivate va proveni din energie curată sau decarbonizată.

Pentru Uma Valeti, beneficiile potențiale ale cărnii cultivate sunt prea importante pentru a nu încerca să depășească obstacolele. El vede un viitor cu o alternativă mai bună la sistemul actual de producție a cărnii și este hotărât să o creeze.

El spune că, în cele din urmă, în calitate de medic ar fi putut ajuta câteva mii de pacienți de-a lungul carierei sale. Dar, făcând saltul către carnea cultivată, cu promisiunea sa potențială de a revizui producția de carne, el crede că poate avea un impact mai mare. „Acest lucru ar putea afecta literalmente miliarde de vieți umane și ar putea salva potențial trilioane de vieți de animale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.