Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cărţile din biblioteca lui François Mitterrand au totalizat vânzări de 1,5 milioane de euro

facebook.com
Biblia biblioteca carti

Cărţile din biblioteca lui François Mitterrand, licitate luni şi marţi la casa Piasa, au totalizat vânzări de 1,5 milioane de euro (taxe incluse), o valoare de trei ori mai mare decât estimarea iniţială, scrie news.ro.

Vânzarea de la Paris a avut ca obiect 1.000 de loturi, lucrări de literatură din secolul al XX-lea din biblioteca fostului preşedinte François Mitterrand, cele mai multe ediţii originale, potrivit culturebox.francetvinfo.fr.

Acestea au suscitat un mare interes cu 100% din loturi adjudecate în faţa unor ofertanţi care şi-au disputat cele mai importante ediţii.

Fondul de lucrări moderne aparţinea de la moartea fostului şef de stat fiului său, Gilbert Mitterand.

Citește și: MNTR: Târgul de Sfinţii Mihail şi Gavril va fi deschis în perioada 2-4 noiembrie

Printre cele mai ridicate preţuri atinse se numără o ediţie a "Hommes de bonne volonté", de Jules Romains (41.600 de euro cu taxe incluse), "Comme le temps passe", de Robert Brasillach şi "De Gaulle", de François Mauriac (31.200 de euro fiecare lucrare).

"L'Amant de la Chine du Nord", de Marguerite Duras, şi-a găsit cumpărător cu 23.400 de euro. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial,  François Mitterrand şi Marguerite Duras au rămas prieteni apropiaţi.

Un exemplar din "Notre jeunesse", de Charles Péguy, a fost adjudecat la 29.900 de euro, în timp ce o ediţie originală din "Justes", de Albert Camus, a fost adjudecată la 20.800 de euro, după o adevărată luptă între ofertanţi. Autorul i-a dedicat cartea "Domnului ministru de Interne... în amintirea unei cauze juste". François Mitterrand a fost numit ministrul de Interne de Pierre Mendès France în 1954. "Cauza justă" evocată de Camus aminteşte de legăturile dezvoltate de doi bărbaţi din Rezistenţă sub ocupaţia nazistă.

"Un veac de singurătate", de Gabriel Garcia Marquez, a fost vândută cu 13.000 de euro.  "Démocratie française", un eseu vechi al fostului preşedinte Valéry Giscard d'Estaing, a fost vândut pentru 10.400 de euro, la fel ca "Avant-Mémoires", de Mihail Gorbaciov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.