Cartoful dulce, aliatul surprinzător în controlul glicemiei

Autor: Alexandra Pricop

Publicat: 13-11-2025 14:57

Article thumbnail

Sursă foto: pexels.com

Contrar așteptărilor, cartofii dulci nu sunt dușmanul glicemiei. Dimpotrivă, consumul corect al acestei legume poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge, spun specialiștii.

„Persoanele cu probleme de glicemie nu trebuie să evite cartofii dulci, deoarece fibrele pe care le conțin pot încetini absorbția glucozei în sânge”, explică Rachel Pessah-Pollack, medic endocrinolog.

Secretul constă în modul de preparare și asociere a cartofilor dulci. Experții recomandă consumul cu tot cu coajă, în combinație cu legume fără amidon și proteine slabe. De asemenea, este indicat să fie mâncați după ce s-au răcit, pentru a reduce impactul asupra glicemiei.

Cartofii dulci conțin carbohidrați care cresc natural nivelul glucozei după masă. Nutriționista Deepa Deshmukh subliniază că această creștere moderată este normală și chiar necesară pentru energie. Probleme apar doar atunci când leguma este consumată cu toppinguri dulci, precum sirop sau bezele.

Pentru mese echilibrate, cartofii dulci pot fi consumați reci în salate, combinați cu pui, quinoa, tofu sau somon, ori fierți și umpluți cu legume și condimente, notează eatingwell.com.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri