Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa Albă dezminte un acord de schimb de prizonieri anunţat de Iran

aa.com.tr
sua iran sua

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a dezminţit duminică existenţa unui acord de schimb de prizonieri cu Iranul, anunţat la Teheran, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian declarase cu câteva ore mai devreme televiziunii de stat iraniene că s-a ajuns zilele trecute la un acord cu Statele Unite privind un schimb de prizonieri şi că "dacă totul merge bine de partea americană" operaţiunea va fi efectuată în curând. El a precizat că se lucrează la "coordonarea tehnică finală".

Reprezentantul preşedinţiei SUA a susţinut că este "o ultimă afirmaţie crudă", care "va provoca şi mai multă durere familiilor lui Siamak Namazi, Emad Sharghi şi Morad Tahbaz" - trei deţinuţi din Iran cu dublă cetăţenie, iraniană şi americană.

Doi dintre cei menţionaţi sunt oameni de afaceri

Doi dintre cei menţionaţi sunt oameni de afaceri. Namazi a fost condamnat în 2016 la zece ani de închisoare pentru spionaj şi cooperare cu guvernul de la Washington. Shargi a fost arestat în 2018, când lucra pentru o companie de investiţii în tehnologie. Tahbaz, care are şi cetăţenie britanică, este activist de mediu.

Surse iraniene ale agenţiei Reuters au confirmat existenţa unor tratative indirecte între Teheran şi Washington, mediate de două ţări din Orientul Mijlociu, pentru eliberarea unor deţinuţi.

Iranul urmăreşte de mai mulţi ani eliberarea a peste zece iranieni închişi în Statele Unite. Şapte dintre aceştia au dublă cetăţenie iraniană şi americană, doi au drept de şedere permanentă în SUA, iar patru nu au statut legal pe teritoriul american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.