Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câştigătorul Premierului Nobel pentru Pace, Kazuo Ishiguro: 'Mama a fost o victimă a bombardamentului atomic'

Nobel

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2017, Kazuo Ishiguro, a lăudat miercuri decizia de a atribui Premiul Nobel pentru Pace unei coaliţii care acţionează pentru promovarea aderării şi implementării depline a Tratatului de interzicere a armelor nucleare, amintind la sediul Academiei Suedeze din Stockholm de evenimente din trecutul său, informează DPA. Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) a fost aleasă de către Comitetul Nobel datorită preocupării sale în scopul de a atrage atenţia asupra ''consecinţelor umanitare catastrofale ale oricărei utilizări a armelor nucleare şi pentru eforturile sale inovatoare cu scopul de a obţine interzicerea printr-un tratat a acestor arme".

''Sunt foarte bucuros pentru ICAN şi pentru faptul că Premiul Nobel (pentru Pace) a îndreptat din nou reflectoarele către importanţa problemei nucleare'', a declarat scriitorul britanic de origine japoneză. Kazuo Ishiguro s-a născut pe 8 noiembrie 1954 în Nagasaki, oraş care a fost ţinta unui bombardament atomic lansat de Statele Unite, în 1945. ''Mama mea a fost o victimă a celei de-a doua bombe atomice. Într-un fel, eu am crescut în umbra acestui bombardament atomic'', a declarat autorul reporterilor prezenţi la sediul Academiei Suedeze.

El a rememorat modul în care în timpul Războiului Rece în Europa existau temeri cu privire la un ''holocaust nuclear pe fondul accentuării tensiunilor dintre Uniunea Sovietică şi Vest''. ''Pentru mine a fost suprinzător şi am fost îngrijorat de faptul că după sfârşitul Războiului Rece oamenii au presupus că armele nucleare au dispărut odată cu acesta. Desigur, nu s-a întâmplat aşa. Armele sunt acolo'', a spus scriitorul.

Cunoscut în special pentru romanul său ''The Remains of the Day'', Ishiguro a declarat că lucrează la un proiect ce include desene. ''Cred că trebuie explorate toate formele de povestire'', a spus el. Kazuo Ishiguro a debutat în literatură cu romanul "A Pale View of Hills" (1982). Atât romanul său de debut, cât şi următorul, "An Artist of the Floating World" (1986), au acţiuni plasate în Nagasaki, la câţiva ani după cel de-Al Doilea Război Mondial. Temele abordate de scriitor în aceste volume sunt memoria, timpul şi autodeziluzia. Ele sunt deosebit de prezente în cel mai cunoscut roman al său, "The Remains of the Day" (1989), care a fost adoptat într-un film ce a primit opt nominalizări la premiile Oscar, cu Anthony Hopkins şi Emma Thompson în rolurile principale, conform Agerpres.

Ishiguro şi alţi laureaţi Nobel urmează să accepte premiile în cadrul ceremoniilor organizate la Stockholm şi la Oslo, duminică, 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.