DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Castrarea chimică a pedofililor, respinsă de deputații-juriști: 'Trebuie corelată cu principiul respectării drepturilor omului'

pedofili

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat un raport de respingere a proiectului de lege care introduce în Codul Penal posibilitatea castrării chimice a pedofililor.

Citește și: ALERTĂ - Parlamentul a deblocat angajările la stat: Posturile vacante din administrația publică centrală și locală pot fi scoase la concurs

Deputații juriști și-au motivat respingerea astfel: „Cu ocazia dezbaterilor s-a constatat că reglementarea legală propusă prin inițiativa legislativă, care instituie un asemenea tip de sancțiuni, trebuie corelată cu prevederile prin care se instituie principiul respectării drepturilor omului, consacrat prin Constituție, precum și prin tratatele privind drepturile omului la care România este parte. De asemenea, s-a constatat că textul inițiativei legislative nu respectă cerințele de claritate și previzibilitate necesare normelor prevăzute de legea penală”.

Propunerea legislativă prevede că în cazul actului sexual cu un minor, pedofilul condamnat definitiv poate beneficia de înjumătățirea pedepsei dacă acceptă să urmeze un tratament de castrare chimică. Astfel, legea nu permite castrarea chimică a pedofililor fără acordul acestora.

După raportul primit în Comisia Juridică, proiectul privind castrarea chimică a pedofililor va merge la vot final, în plen, cu recomandarea ca deputații să nu-l voteze.

Proiectul de lege, depus în Parlament de fostul deputat Cătălin Rădulescu, a fost adoptat în Senat în 2018 și se află acum la Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Castrarea chimică reprezintă administrarea unor medicamente care inhibă dorințele sexuale.

'Împiedică bolnavii psihic să recidiveze'

Inițiatorul legii spunea că s-a consultat pe marginea iniţiativei legislative cu foşti magistraţi şi avocaţi, inspirându-se din legislaţia celorlalte ţări.

  • „Este un proiect care este lege deja în 15 ţări, marea majoritate europene, inclusiv în Republica Moldova, în SUA din '40 şi ceva. Deci este o metodă medicală. Dacă se înţelege să fie susţinut acest proiect de către Parlament şi de către media, este foarte bine, dacă nu, toată lumea să-şi asume faptul că în momentul în care următorul copil va fi abuzat sexual de către un nenorocit bolnav psihic înseamnă că părtaşi la toată chestiunea asta vor fi toţi cei care n-au susţinut acest proiect. Este o lege numai şi numai în favoarea cetăţenilor şi a copiilor noştri şi prin această tehnică medicală nu se face altceva decât cu acordul acestui bolnav psihic să se împiedice recidiva. Dacă în Germania recidiva s-a dus la 10% de la 90%, înseamnă că s-a reuşit. Dacă noi nu ţinem cont de ce se întâmplă în ţările europene, foarte bine, dar eu din momentul ăsta n-o să mai depun nicio lege de genul acesta, ca medic cel puţin, dar cineva să-şi asume când următorul copil va fi abuzat sexual de un alt individ care va ieşi din puşcărie şi care va abuza din nou
  • Şi am făcut-o chiar mai soft decât există în Cehia, Polonia, Italia, Germania, adică acolo nici măcar nu-i mai întreabă dacă sunt de acord să facă acest tratament medical, sunt obligaţi să facă acest tratament cei care abuzează sexual un copil. Noi am spus că se face cu acordul lui, în prezenţa avocatului, în prezenţa unui medic cu care se consultă şi el spune că este de acord să urmeze acest tratament medical toată viaţa, i se explică că are probleme medicale, psihice şi ca să nu aibă această recidivă va trebui să facă acest tratament şi atunci i se înjumătăţeşte pedeapsa pe care ar lua-o normal dacă s-ar duce în puşcărie. (...) Dacă în alte ţări a reuşit, noi nu vrem să facem asta?”

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.