Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât de ameninţată e România de valul de acte teroriste

terorism

Adevărul:

Europa intră într-o eră plină de incertitudine, nesiguranţă şi frică marcată de atacuri teroriste şi de o criză de identitate culturală pe fondul imigraţiei, criză care ar putea atinge şi România în curând, atrag atenţia experţii.Atacurile teroriste nu se vor opri prea curând, avertizează specialiştii. Ieri, valul de teroare a ajuns în Istanbul, unde mai mult de 10 oameni au murit în urma unui atac terorist cu bombă. De asemenea, agresiunile asupra femeilor petrecute în noaptea de Anul Nou la Köln (venite la scurtă vreme după atacurile teroriste de la Paris – n.r.), dar şi în alte oraşe germane, au stârnit un val de furie în Europa. Ne confruntăm cu o criză de identitate culturală, spun analiştii. Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a explicat pentru „Adevărul“ că pericolul pentru România este mic, în actualul context geopolitic, însă nu ne putem exclude cu totul din faţa unui eventual atact terorist. „Acest gen de violenţă capătă sensul unui război geopolitic şi este evident că deocamdată, la nivel politic, lipsesc resursele de a-l contracara. În momentul de faţă, Turcia se află în prima linie din punct de vedere strategic şi geopolitic. Deocamdată există premisele ca acest război (al terorismului) să continue. În ceea ce priveşte România, oricât ne-am dori, este improbabil să fim excluşi de la astfel de acte teroriste, însă posibilitatea ca astfel de atacuri să aibă loc şi la noi este minimă. În momentul de faţă, România este o ţară cu nivel de siguranţă ridicat“, a explicat Diaconescu...

Imaginea nu tocmai pozitivă a României în lume se pare că a ferit ţara noastră de valul de imigranţi şi de problemele sociale şi de siguranţă publică care au urmat în Europa Occidentală. Dar protecţia de care aparent beneficiem depinde întru totul de cum va reuşi Europa să gestioneze criza imigranţilor, spune specialistul în civilizaţie arabă şi traducătorul român Christian Tămaş. „În ce priveşte România, este greu de spus când vom avea şi noi parte de probleme similare. Depinde de cât timp va mai dura războiul împotriva Statului Islamic şi de ce rezultat va avea el, de cât de intens va fi, în continuare, fluxul migrator, de capacitatea Europei de a rămâne unită şi de a pune în practică măsuri de integrare, mai mult sau mai puţin temporară, a migranţilor“, a analizat expertul.

Evenimentul Zilei:

Republica Moldova se află în plin conflict de valori, între schimbarea orientării pro europene și menținerea la putere a marilor oligarhi și oameni politici pro-europeni, acuzați de corupție, furt și controlul instituțiilor statului. Percepția publică pe această opțiune imposibilă a fost creată și cu suport mediatic extern într-o piață dominată copios de mass-media oficială rusă produsă la Moscova, care asociază cu succes și nu lipsit de argumente palpabile, furtul și corupția cu reprezentanții politici ai partidelor pro europene. Deci bătălia de realități alternative se concentrează la Chișinău – cu extensie voluptuoasă la București și în toate capitalele occidentale – pe alegerea imposibilă între reorientarea strategică a Republicii Moldova către Est, către Uniunea Euro-asiatică (orice ar mai însemna ea astăzi), pe scurt către Rusia, și alegerea pro-europeană, care trece prin guvernul ce riscă să întărească poziția în societate a lui Vladimir Plahotniuc, oligarhul de serviciu rămas singur să-și pună întreg statul Republica Moldova în buzunar. România are o opțiune clară și fermă, ridicată la rang de interes național, menționată în toate documentele sale programatice, într-o continuitate perfectă: orientarea pro europeană a Republicii Moldova, la care s-a adăugat, după anul 2015, de stagnare, reforme europene susținute. Aceasta este și condiția pentru ca împrumutul de 150 mln euro, blocat în Parlament după retrimiterea de către Președintele Klaus Johannis, să plece către Republica Moldova pentru a ajuta la evitarea încetării de plăți, a falimentului financiar, economic și statal.Nu toate opțiunile se îndreaptă, în acest conflict de valori, spre combaterea schimbării orientării strategice a Republicii Moldova. Totuși, România, statele de pe flancul estic al NATO și UE, Ucraina, de asemenea, sunt primele interesate să nu vadă o reorientare de opțiune a Chișinăului către Rusia, în caz contrar Republica Moldova intrând într- un nou ciclu de jumătate de secol până la proxima fereastră de oportunitate pentru a îmbrățișa valorile occidentale, pentru a fi compatibilă cu UE și cu România, la nivel normativinstituțional.

Digi24:

2015 a fost anul revenirii evidente a pieţei auto. S-au vândut multe maşini noi, ceea ce n-a făcut însă maşinile second hand mai puțin căutate. Oficial, dealerii de maşini noi au vândut cu aproape 16 % mai multe maşini în 2015 decât în 2014. Mai exact, peste 81 de mii de maşini noi s-au vândut anul trecut în România. Lider rămâne Dacia, dar informaţia despre anul trecut este, de fapt, că mărcile premium înregistrează vânzări din ce în ce mai mari. Mercedes, de exemplu, a vândut în România mai bine de 2.700 de maşini noi în creştere cu peste 18 procente. Un procent similar de creștere a vânzărilor a raportat și BMW. În plus, chiar dacă nu caută maşini scumpe, şoferii români sunt mult mai atenți acum la detaliile tehnice. „A dispărut aşa puţin snobismul.Devin pragmatici. Contează mai mult ca echipamentele respective să îl ajute pe om, să nu fie nişte gadgeturi. Am trecut parcă de perioada în care orice beculeţ de pe maşină ne bucură,” explică Nicolae Sorescu, dealer auto. Însă chiar şi aşa, la o maşină nouă vândută, alte patru second hand sunt înscrise în circulaţie. Topul rămâne condus de Volkswagen, Opel şi Ford, dar românii au cumpărat anul trecut mai multe maşini second hand din clasa premium.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.