Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât de mare este riscul unui nou război Rusia-Georgia?

ucraina moldova georgia

De ce a refuzat Tbilisi să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei? Ce ar putea obliga Moscova să-și relanseze incursiunea în Georgia? Va încerca Georgia să-și recupereze teritoriile pierdute? Și de ce a ratat ocazia de a trimite arme grele în Ucraina?

Gela Vasadze, expertă de la Centrul de analiză strategică din Georgia, spune într-un interviu în presa străină:

- „La început, guvernul nostru a descris situația în felul următor: Ucraina este aliatul nostru, este prietenul nostru și o iubim mult. În același timp, este păcat că are un lider asemănător lui Saakașvili, care se întâmplă să fie prieteni cu el. De aceea nu au reușit să preîntâmpine războiul. Premierul nostru a ajuns chiar până la a spune că guvernul Ucrainei este în opoziție cu Georgia. Și astfel societatea georgiană a fost alimentată cu ideea că, da, ne pare rău pentru Ucraina și că, într-adevăr, Putin este rău. Dar și Zelensky poartă vina”.

- „În consecință, ori de câte ori cineva a încercat să ceară guvernului să trimită mai multe arme în Ucraina, a trebuit întotdeauna să răspundă la întrebarea: vrei să transformi Batumi într-un nou Mariupol?”

- "Cred că guvernul georgian a purtat discuții cu oligarhii ruși. Înregistrarea dintre premierul Ivanishvili și miliardarul Evtușenkov doar dovedește acest lucru. Multe companii rusești care se confruntă cu dificultăți vor încerca să eludeze sancțiunile, inclusiv prin Georgia".

- „Întotdeauna am spus că Georgia, la fel ca toate țările post-sovietice, își va putea recupera teritoriile numai dacă Rusia se cufundă într-o criză sistematică, așa cum a făcut-o în 1917 și 1997. Ucraina accelerează această criză. O face inevitabilă. Pe vremuri, am fost adesea întrebat „Când se va întâmpla acest colaps?”. Nu aveam ce să răspund. Acum, răspunsul meu este clar: „În curând, foarte curând”.

- „Georgia are o singură brigadă de artilerie, precum și rachete Javelin și Stinger - cu astfel de forțe te poți apăra, dar nu ataca. Cu toate acestea, având în vedere modul în care Forțele Armate macină în prezent armata rusă, teoretic un astfel de scenariu ar fi absolut posibil pentru Georgia. Cu toate acestea, problema integrării va apărea imediat, iar Georgia nu este cea mai bogată țară, iar fără sprijinul Occidentului este puțin probabil să reușească”

- „Astăzi, nu există un astfel de risc (de război Rusia-Georgia), deoarece Rusia este blocată în Ucraina. Acest risc a fost foarte mare cu aproximativ o lună sau două în urmă, când rezultatul războiului era neclar. Atunci a existat un risc foarte real ca, dacă Ucraina ar cădea, noi să fim următorii și nimic să nu ne mai salveze. Apropo, atunci Georgia a pierdut o șansă reală pentru o apropiere în relațiile cu Occidentul - a trebuit să-și trimită toate tancurile și artileria în Ucraina”

- „Acum putem vorbi despre un alt risc. Dacă este declarat un armistițiu și rușilor li se permite să se regrupeze, indiferent de granițe, atunci probabilitatea agresiunii ruse împotriva Georgiei este mult mai mare. Rusia ar putea să caute un nou adversar pentru a câștiga rapid. Și există scenariul ca Ucraina să ajungă la granițele sale de stat învingând armata rusă. Atunci amenințarea unei noi agresiuni din partea Rusiei este serios redusă, deoarece forțele rușilor vor fi subminate”

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.