Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât ne costă să fim ascultați?

Crystal_radio_advertisement

Întâi Monica Macovei și, pe urmă, Raluca Prună au acreditat ideea că bugetul de ascultări al SRI este de un miliard. Nu știm raportat la ce perioadă (o fi secret de stat), dar să presupunem că vorbim pe an. Suma este mai mult decât gigantică.

Acum câțiva ani un specialist german în securitate cibernetică spunea că un stat care se bucură de sprijinul tehnic al Statelor Unite, Chinei sau Rusiei își poate construi,  cu câteva milioane de euro pe an, un sistem de ascultare (audio și electronică) prin care să poată urmări pe oricine.

Cifrele sunt cumva asemănătoare dacă ne uităm la estimările DNA. Direcția invocă suma de zece milioane, din care cam jumătate ar fi costuri de achiziție echipamente și sediu nou. Dacă scoatem această sumă rămânem cu câteva milioane pe an. Este drept că DNA nu include în această sumă , din lipsă de expertiză, comunicațiile la distanță (adică electronice??). Asta ar crește din nou suma, posibil peste 10 milioane. Pe de altă parte, dacă DNA ar primi sprijin tehnic de la NSA, poate ne-am întoarce poate la câteva milioane (doar că este complicat din punct de vedere legal dacă NSA cere ceva la schimb).

Dar cât te costă să îți asculți toți cetățenii? Mai mulți amici rulează scenarii pe Facebook care, oricum ar fi întoarse, nu depășesc câteva sute de mii de euro. Hai să zicem 500.000, să fie cu bătaie (pardon, vreau să spun cu marjă de eroare).

Care sunt, totuși, o grămadă de bani. Iar un miliard este o grămadă dublă de bani. Cu aceștia, susține Lucian Davidescu:

„Putea fi cumpărată o escadrilă de avioane de luptă noi-nouțe – care să apere țara de dușmanii de afară, nu de cei dinăuntru.”

Dacă ne gândim bine, nici nu este o idee rea. Eu propun să ne asociem cu o altă țară de prin estul Europei. Ei să cumpere niște avioane să ne apere și pe noi, iar noi să ascultăm și cetățenii lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.