Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât timp pierd bucureștenii în trafic? Capitala, pe locul patru în topul celor mai aglomerate orașe din lume

wall-street.ro
masini

Capitala se află pe locul al patrulea în lume în ceea ce privește aglomerația pe drumuri. Bucureștiul este depășit doar de Istanbul (Turcia), Bogota (Columbia) și Mumbai (India), în timp ce vecinii bulgari din Sofia sunt departe în top, pe locul 59.

Compania britanică de asigurări auto GoShorty a analizat și ce țări au luat cele mai multe măsuri pentru reducerea poluării în trafic. Analiza realizată de compania de asigurări are la bază indexul de trafic TomTom din 2021. În cercetare nu au fost incluse orașele din Rusia și Ucraina din cauza războiului, astfel că topul stabilit de GoShorty este puțin diferit de indexul TomTom.

În 2020, anul pandemiei de COVID-19, toate orașele lumii s-au închis. Străzile au rămas goale, fără mașini, fără zgomot de claxoane. Doi ani mai târziu, traficul a revenit mai mult sau mai puțin la „normalul” dinainte de coronavirus peste tot în lume, potrivit libertatea.ro.

Cel mai populat oraș din Europa are și cel mai aglomerat trafic din lume. Este vorba despre Istanbul (Turcia). Turcii petrec într-un an în mașini, în blocaje, 142 de ore, adică aproape șase zile. Nivelul de congestie a traficului în Istanbul este 62%. Asta înseamnă că în medie, drumurile cu mașina durează cu 62% mai mult. De exemplu, un drum de 30 de minute fără trafic va dura cu aproximativ 19 minute mai mult când nivelul de congestie este de 62%.

În Bogota, (Colombia), traficul a crescut cu numai două procente în 2021 față de 2020. Cu toate astea, oamenii tot petrec 126 de ore pe drum.

Topul este completat de Mumbai (India), al optulea cel mai populat oraș din lume, cu o populație de 20 de milioane de oameni. Orașul are o congestie a traficului de 53%, neschimbată din anul pandemiei, dar mai mică cu 12% față de 2019. Oamenii petrec în jur de 121 de ore în trafic, adică mai mult de cinci zile pe an.

Bucureștiul stă cel puțin la fel de rău ca orașele de pe primele trei locuri. Capitala a urcat rapid în topul global al congestiei din 2019 până acum, de pe locul al 14-lea pe locul al patrulea, conform indexului TomTom. Datele arată că bucureștenii petrec într-un an, în trafic, 115 ore. Adică aproape cinci zile de mers bară la bară. Cu un nivel al congestiei de trafic de 50%, pentru șoferi, dar și pentru călătorii STB, a ajuns să fie un chin să circule la suprafață prin București. La orele de vârf, timpul petrecut în trafic este aproape dublu.

Clasamentul GoShorty este completat de alte două orașe din India, Bengaluru și New Delhi, cu 110 ore petrecute anual în trafic de șoferi și Lodz (Polonia) cu 103 și un nivel de congestie de 45%. Urmează Tel Aviv (Israel), Tokyo (Japonia) și Manila (Filipine), în care oamenii petrec în jur de patru zile anual circulând bară la bară.

La capătul opus se află Geneva (Elveția) și Sofia (Bulgaria), cu un nivel de congestie de 30% și mai puțin de 70 de ore petrecute în trafic – aproximativ trei zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.