Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, va construi un grup statuar în memoria evreilor deportaţi

Facebook
Catalin Chereches

Administraţia municipiului Baia Mare va amplasa un grup statuar în fosta gară de unde au fost deportaţi evreii, iar strada pe care se afla vechea sinagoga va fi redenumită, în memoria victimelor Holocaustului, a informat, miercuri seara, primarul Cătălin Cherecheş, informează Agerpres.

"În apropierea piaţetei de la intersecţia Bulevardelor Bucureşti şi Unirii, unde a funcţionat pe vremuri vechea gară a municipiului Baia Mare, de unde au fost deportaţi evrei, vom amplasa un grup statuar. Conceptul a fost realizat de unul dintre cei mai apreciaţi artişti contemporani din oraşul nostru, recunoscut pentru lucrările sale la nivel naţional şi internaţional, sculptorul Csaba Györi. Iniţiativa, dedicată memoriei evreilor victime ale Holocaustului, are şi girul Excelenţei Sale David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, şi s-a născut din discuţia cu membrii comunităţii evreieşti din România, dar şi a unor personalităţi din Israel", a scris Cătălin Cherecheş, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, primarul municipiului Baia Mare a mai subliniat că strada pe care se află sinagoga evreiască urmează a fi redenumită.

"Un alt demers pentru care militez la nivel local este redenumirea străzii Someşului în Sâmbetei (sâmbăta sau şabatul este ziua odihnei săptămânale în religia iudaică), aceasta fiind o arteră cu caracter simbolic pentru comunitatea evreiască din Baia Mare. Aici se află şi Sinagoga, dar au locuit aici multe familii care aparţin comunităţii şi care au avut un aport important în evoluţia oraşului nostru. O opţiune ar putea fi şi să denumim această stradă după numele unei personalităţi importante din comunitatea evreiască", a precizat Cătălin Cherecheş.

În context, primarul a subliniat că istoria nu trebuie uitată, pentru a nu fi repetate greşelile trecutului.

"De ce vă informez despre toate aceste iniţiative astăzi, 27 ianuarie 2021? Pentru că astăzi este Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, o zi în care ne aducem aminte de unele dintre cele mai mari orori, pentru noi file de istorie, pentru victime şi aparţinători, pentru comunitatea evreiască, fapte cumplite, crime pe care nu mai trebuie să le permitem vreodată! Avem obligaţia de a cunoaşte istoria în amănunt, nu doar pentru cultura noastră generală, pentru cunoaştere, ci mai ales pentru a nu fi repetate greşelile trecutului. Trebuie să trăim cu toţii în pace, înţelegere şi iubire. Nu este nimeni superior, suntem toţi egali, avem acelaşi sânge în vene şi trebuie să convieţuim frumos împreună", a menţionat Cătălin Cherecheş.

Totodată, edilul i-a invitat pe localnici să viziteze Colonia Pictorilor din Baia Mare, unde există un monument dedicat Holocaustului.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

"În final, vă invit să vizitaţi la Colonia Pictorilor din Baia Mare, în fiecare zi de marţi, miercuri, joi şi vineri între orele 10.00 - 18.00, un monument dedicat Holocaustului: Israel. Sculptura este realizată din corten şi inox de către artistul Csaba Györi şi reprezintă cele 12 triburi ale Israelului, respectiv simboluri ale deportării evreilor", a mai spus primarul Cătălin Cherecheş.

În memoria evreilor deportaţi din municipiul Baia Mare a fost montată şi o placă comemorativă pe peretele gării noi, în urmă cu mai mulţi ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.