Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Cherecheş spune că e STUPEFIAT de refuzul primit: 'Am plătit până în 2030, fac plângere, povestea cu rasa ariană e demult depăşită'

arhiva personala
Catalin Chereches

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), a declarat, pentru AGERPRES, că este "stupefiat" de modul cum a reacţionat administraţia regională şi naţională a Forumului când în urmă cu o săptămână şi-a anunţat public intenţia de candida la funcţia de preşedinte al acestei entităţi.

FDGR a respins, ulterior, printr-un comunicat, o posibilă candidatură a acestuia la funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene.

Citește și: Ofertă nesperată pentru„Diamantul” lui Becali! Suma uriașă pe care o cere latifundiarul din Pipera

"Sunt stupefiat de reacţia pe care au avut-o unii reprezentanţi FDGR, cei de la conducerea centrală transmiţând conducerii regionale un document pe care să-l semneze ca o replică la ceea ce nu am spus sau replică la ceea ce au înţeles ei că am spus. Chestiunea era una simplă şi clară; din punctul meu de vedere structura şi modul de organizare al Forumului la nivel naţional este o chestiune care ţine de incoerenţă, respectiv de nerespectarea legii. (...) Există entităţi care se numesc forumuri locale, care sunt înregistrate în registrele organizaţiilor şi fundaţiilor din România, dar care se subordonează unei organizaţii a minorităţilor la nivel naţional cum e FDGR, însă în Baia Mare există o organizaţie distinctă, un ONG care joacă rolul şi de organizaţie locală, dar este o organizaţie distinctă care în mod legal nu se subordonează FDGR", a spus Cătălin Cherecheş.

Acesta a ţinut să sublinieze că anunţul unei posibile candidaturi nu se referea la organizaţia din Maramureş, ci la cea de la nivel naţional.

Citește și: Lovitură de teatru! Ce s-a aflat despre fabrica pe care o lăuda premierul Viorica Dăncilă – „Afirmația este falsă”

"La nivel judeţean nu există formată o organizaţie judeţeană, judeţul Maramureş subordonându-se organizaţiei regionale din judeţul Satu Mare. Împreună cu colegii de aici - membri, membri simpatizanţi sau alţi filo-germani - am decis constituirea unei astfel de organizaţii judeţene. In contextul unei altfel de organizări a Forumului la nivel naţional, pornind de la exemplul pe care-l dăm aici în Maramureş, mi-am exprimat dorinţa de a candida fără să spun pentru ce doresc să candidez sau pentru ce organizaţie. Nu exclud candidatura pentru funcţia de preşedinte la nivel naţional, aici (la Baia Mare) având suficient de multe persoane care să se ocupe de chestiuni la nivel local, judeţean, iar la nivel naţional cred că aş putea fi mult mai eficient decât cei care conduc astăzi FDGR, mult mai eficient, scuzaţi-mi lipsa de modestie, infinit mai eficient", a declarat Cătălin Cherecheş.

Acesta a menţionat că este membru activ al FDGR, şi nu simpatizant şi că şi-a onorat cotizaţia de membru până în anul 2030.

Citește și: Victor Ponta surprinde! Decizia pe care a luat-o fostul premier, după ce femeile din PSD au cerut daune uriașe unei publicații

"Se specifică într-un mod discriminatoriu, paradoxal pentru o organizaţie a minorităţilor naţionale, că n-aş avea dreptul să candidez. Le atrag atenţia că una dintre primele condiţii ca să aibă o funcţie într-o astfel de structură este să ştii să citeşti! Îi invit să citească statutul FDGR şi să vadă acolo că membri sunt cei care au descendenţă germană sau, fără să fie condiţii cumulative, cunosc limba germană şi sunt membri care plătesc cotizaţia. Le menţionez cu foarte mult respect faptul că sunt membru activ, şi nu membru simpatizant, de foarte mulţi ani, şi am plătită cotizaţia până în 2030", a spus Cătălin Cherecheş.

El a precizat că se va adresa CNCD, pentru că se simte discriminat prin refuzul conducerii FDGR.

Citește și: Raperul Macanache și-a găsit sufletul pereche! Cine este femeia cu care vrea să se căsătorească

"Din această perspectivă a discriminării la care sunt supus şi a declaraţiilor, am solicitat avocaţilor mei să formuleze o plângere la CNCD. Înţeleg că nu sunt cetăţean de rangul doi, înţeleg că povestea cu rasa ariană e demult depăşită şi înţeleg că această organizaţie a etnicilor germani ar trebui să se debaraseze de un filon care-i leagă legal, dar poate şi sentimental de Grupul etnic german, organizaţie fiind declarată ca şi nazistă prin sentinţa declarată în procesul de la Nurnberg", a spus Cătălin Cherecheş.

În context, primarul municipiului Baia Mare a anunţat că împreună cu alţi membri încă ai FDGR Baia Mare va înfiinţa foarte curând Uniunea Şvabilor din România (UŞR).

Citește și: Important anunț de la Banca Națională a României! Care este cursul leu-euro, după întâlnirea Dragnea-Isărescu-Dăncilă

"În această perspectivă, îmi doresc scoaterea în evidenţă a elementelor istorice, sociale şi culturale ale comunităţii şvabilor, demarând în acest moment organizarea unei entităţi partenere pentru FDGR, care se va numi Uniunea Şvabilor din România. Aş fi trist să constat că astfel de manifestări ale unor lideri marginali care se erijează doar în reprezentanţi ai comunităţii, fiind de fapt nişte trişti doritori de mărire şi avere, se va răsfrânge negativ asupra oamenilor, asupra germanilor din România, oameni care au bune intenţii, iar principala bună intenţie a mea este aceea de a respecta legea. Iar dacă vreo instanţă internaţională a constatat că grupul este o organizaţie nazistă, iar vreo instanţă din România, retrocedând proprietăţi FDGR, a certificat această organizaţie ca fiind moştenitoarea sau continuatoarea unei asociaţii certificată ca nazistă, atunci singura soluţie legală este să ne debarasăm de această urâtă pată şi să recreăm o platformă a etnicilor germani concret şi corect istoric, a şvabilor şi saşilor de care să fim mândri şi să ne simţim cu toţii corect reprezentaţi", a spus Cătălin Cherecheş.

Citește și: Decizie radicală! Un cunoscut actor din „Las Fierbinți” și-a mutat familia din România

Primarul municipiului Baia Mare s-a arătat surprins de intenţia FDGR de a desfiinţa organizaţia din Baia Mare, doar pentru că acesta a îndrăznit să-şi anunţe o posibilă candidatură.

"Mă jigneşte ameninţarea lansată asupra băimărenilor de către conducerea regională şi centrală a FDGR, potrivit căreia vor desfiinţa organizaţia Baia Mare şi vor lăsa fără Consiliul Local acest oraş. Îi invit să se joace eventual în acest fel cu familiile lor şi să trateze cu atenţie şi respect comunitatea băimăreană pe care au privilegiul să o reprezinte. Dacă vorbim de reprezentare, să nu uităm că Forumul German n-a depăşit niciodată în alegeri 500 de voturi în Baia Mare şi n-ar fi putut avea niciodată o reprezentare în administraţia locală dacă, iertaţi-mă, nu avea Cătălin Cherecheş generozitatea să-i aducă într-o construcţie care se numeşte astăzi Coaliţia pentru Baia Mare, mâine Coaliţia pentru Maramureş şi poimâine Coaliţia pentru România", a declarat Cătălin Cherecheş.

Citește și: Mișcare interesantă a Vodafone România! Zeci de clienți beneficiază de asta .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.