Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Manea, mesaj de Ziua limbii romani: 'Problemele minorităţii rome pot fi rezolvate doar prin voinţă politică'

RTV.net
minoritati

Problemele minorităţii rome, "care s-au amplificat direct proporţional cu anii de democraţie", pot fi rezolvate doar prin voinţă politică, a declarat miercuri deputatul minorităţilor naţionale, Cătălin Manea, într-un mesaj prilejuit de Ziua limbii romani.

El a amintit că anul trecut Parlamentul a adoptat Legea nr. 20 prin care s-a instituit ziua de 16 iunie ca Ziua limbii romani, limbă care aparţine străvechii limbi sanscrite, în care s-au scris mari texte filozofice ale lumii, potrivit agerpres.ro.

"Ziua Limbii romani reprezintă un moment important pentru a semnala clasei politice româneşti principalele probleme şi dificultăţi cu care se confruntă minoritatea romă. În calitatea mea de deputat al minorităţii rome, afirm cu tărie de la această tribună că problemele minorităţii rome şi decalajele sociale şi economice, care s-au amplificat direct proporţional cu anii de democraţie scurşi din 1990 până în prezent, pot fi rezolvate doar prin voinţă politică şi printr-o mai mare voinţă politică a tuturor partidelor politice din România", a declarat deputatul minorităţii rome.

Potrivit acestuia, principalele probleme ale romilor sunt rezultatul rasismului, discriminării şi nepăsării factorilor aflaţi în poziţie de decizie atât în administraţia publică locală, cât şi centrală.

"În continuare, principalele probleme ale comunităţilor de rome de la nivel naţional vizează accesul scăzut la educaţie şi, pe această cale, vreau să spun că cea mai mare rată de abandon şcolar se înregistrează în rândul copiilor aparţinând minorităţi rome. Potrivit unui studiu recent, 4 din 5 copii care abandonează şcoala aparţin etniei rome. Cauzele sunt multiple, însă principala barieră pe care n-o pot depăşi copiii romi este determinată de sărăcie, de excluziune şi rasism. Dacă nu vom interveni concret în stoparea acestui fenomen, câteva zeci de mii de copii care astăzi nu merg la şcoală sau care au abandonat şcoala vor deveni foarte curând câteva zeci de mii de adulţi ai României fără competenţe, fără abilităţi practice, fără şansa de a avea un loc de muncă şi evident dependenţi de o formă de intervenţie din partea autorităţilor şi instituţiilor statului român pentru a putea supravieţui", a argumentat parlamentarul, care a subliniat că aceste probleme trebuie să reprezinte priorităţi atât pentru Guvernul României, cât şi pentru Ministerul Educaţiei.

El a menţionat că alte probleme sunt legate de accesul scăzut la sănătate sau de actele de identitate şi de proprietate, subliniind necesitatea ca populaţia romă să fie una activă, şi nu una dependentă social.

"Zeci de mii de gospodării, îndeosebi din mediul rural, trăiesc în continuare în condiţii de Ev mediu. (...) În continuare este nevoie de locuri de muncă. (...) Vă rog pe dumneavoastră, mai ales pe partidele aflate în coaliţia de guvernare, să aprobe cât mai curând Strategia de îmbunătăţire a situaţiei romilor", a adăugat Cătălin Manea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.