Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Predoiu arată greșelile lui Stelian Ion la MJ: Justiția nu este un joc de copii, ci un joc cu o miză de țară

Inquam Photos - George Călin
Inquam Cătălin Predoiu

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a fost întrebat despre activitatea predecesorului său, Stelian Ion de la USR, și s-a arătat de părere că acesta a greșit atunci când a resetat jocul „destul de radical” pe proiectul privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiției fără să discute suficient în prealabil cu Consiliul Superior al Magistraturii.

Justiția nu este un joc de copii, ci un joc cu o miză de țară, a atras atenția liberalul, duminică, la B1 TV.

Întrebat cum a văzut madantul precedesorului său, liberalul a explicat: „E o întrebare surprinzătoare și sper să confirmați că e surprinzătoare. În general evit să mă pronunț pe mandatele predecesorilor și pentru faptul că știu cât e de dificilă poziția în Ministerul Justiției, e un post complex. Toate ministerele au complexitatea lor. Aici particularitatea e că trebuie să joci simultan în mai multe sfere ale statului, ale puterii de stat: executiv; legislativ, ești în Parlament, să susții proiecte, propui proiecte; puterea judecătorească, ești membru CSM; pe linia de siguranță națională, membru CSAT; agenda externă e complicată. Trebuie cumva să știi să îmbraci multe costume și să le schimbi rapid ca să intri în jocul fiecărei table de șah”.

„E și simplu, și complicat ce s-a întâmplat anul trecut. Premisele erau bune pentru că noi, în 2020, neavând majoritate, n-am trimis spre Parlament niciun instrument legislativ pregătit în minister, asta de comun acord cu membrii Guvernului, cu prim-ministrul, cu Președintele, cu partenerii europeni, chiar și cu liderii de grup parlamentar din toate partidele, adică toată lumea a fost de acord cumva că în 2020 trebuie să așteptăm alegerile, să vină un parlament care e proaspăt ales, legitimat prin vot și să își asume reforma justiției într-o configurație sau alta. Noi am pregătit instrumentele, legile justiției, proiect desființare SIIJ, pus chiar în dezbatere publică și trimis CSM la vremea respectivă, exact acum doi ani, în februarie 2020, deci era tabla așezată ca la biliard, bilele erau așezate în fața fiecărei cupe, trebuiau doar împinse acolo și mers mai departe”, a adăugat el.

Trendul era prestabilit, a explicat actualul ministru al Justiției.

„Nu avea nimeni pretenția și așteptarea ca instrumentele pregătite de noi să rămână în aceeași configurație complet, la virgulă, dar trendul era prestabilit și era discutat îndelung cu toată lumea despre care am menționat, inclusiv CSM. Sigur, dânșii nu s-au angajat formal că ne avizează sau nu un proiect de lege, respectiv SIIJ, dar cumva noi am pregătit terenul pentru o discuție constructivă acolo”, a spus Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu a precizat că a avut două-trei discuții cu Stelian Ion pe acest subiect.

„Ai tot dreptul ca ministru să resetezi dacă asta e viziunea, dacă ai în spate o coaliție care te susține, dacă ai vorbit cu toți partenerii, dacă nu ești de capul tău. Acesta nu e un joc de copii, cu jucăriile tale să te joci cum vrei tu. Este un joc cu o miză de țară, e adevărat. Chiar dacă n-am avea MCV, ar fi o miză de țară. Greșeala (lui Stelian Ion) cred că a fost să reseteze jocul destul de radical pe proiectul respectiv, fără să discute în prealabil cu CSM, sau, dacă a discutat, n-a discutat destul, nu știu exact”, a continuat ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.